Hlavní obsah

Česko - Rakousko 7:2Mohutný gólový finiš zlomil rakouský odpor

Aktualizováno

Čeští hokejisté díky drtivému finiši vyhráli i odvetné mezistátní utkání s Rakouskem rozdílem pěti branek. Po vídeňském vítězství 5:0 si v sobotu zapsali v Jindřichově Hradci na konci čtvrtého týdne přípravy na MS vítězství 7:2. Ještě po 47 minutách byl přitom stav nerozhodný stav 2:2, pak ale národní tým nasázel pět branek do sítě soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Karel Plášek oslavuje gól na 1:1 během utkání s Rakouskem.

Článek
Fotogalerie

Zápas začal pro národní tým, který hrál bez devíti krajánků z KHL, hodně špatně. Kodýtek hned při úvodním střídání fauloval a šel na trestnou lavici za hru vysokou holí. Rakušanům stačilo 36 vteřin na využití přesilovky, Baumgartner se trefil z pravého kruhu do sítě kolem Frodlovy vyrážečky. Češi byli hodně zaskočeni obdrženým gólem i přetrvávající aktivitou soupeře, sami dopláceli na spoustu nepřesností a měli problém i se zakládáním útoku.

Až hra v početní výhodě je trochu probrala, i když Maierův nedovolený zákrok gólově potrestán nebyl. Schmidt v rakouské brance pak měl přece jen víc práce než jeho český protějšek. Po Horkého zadovce se dostal do zakončení z levého kruhu Šimon Stránský, jenž ale provětral pouze lapačku gólmana.

Do konce první třetiny zbývalo 55 sekund, když se reprezentanti dočkali vyrovnání. Po Zacharově nahrávce zpoza branky se zblízka prosadil jeden ze sedmi debutantů v českém dresu, mladý brněnský útočník Karel Plášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Ulmer (vlevo) z Rakouska a český útočník Petr Kodýtek v akci.

Začátek druhého dějství se nesl ve znamení výrazné převahy českého mužstva, skóre se ale neměnilo ani po šancí Kodýtka, Fleka či Ščotky. Ve 27. minutě byl blízko gólu další nováček Černoch, který ale z úhlu nedokázal procpat puk do branky a neuspěl ani při svém dalším pobytu na ledě, přestože před ním rakouský brankář už ležel.

Ve 30. minutě došlo k předem plánované výměně v české brance, jenže náhradníka Kloučka postihlo totéž, co Frodla. Inkasoval, aniž si pořádně sáhl na kotouč. Schneider chytrou zadovkou poslal puk do brankoviště, kde se k dorážce dostal střelec Rakušanů Baumgartner dřív, než pardubický mladík stihl zakročit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Milan Klouček inkasuje gól od Benjamina Baumgartnera z Rakouska.

Na druhé české vyrovnání už se nemuselo čekat tak dlouho jako v prvním dějství. Schneider šel na trestnou lavici a o využití přesilovky se postaral zlínský útočník Dufek, jenž bude od příští sezony hrát za Mladou Boleslav. Nejprve zkoušel zakončit z otočky, což ale dokázal Schmidt zastavit betonem. Následně ale jemnou tečí Horkého nahozený kotouč dostal za záda rakouského gólmana.

Velmi aktivní v útočné fázi byl Flek, jenž pro sobotní zápas dostal kapitánského céčko, ale neujaly se jeho časté střely ani únik, po němž byl sám před Schmidtem. Další příležitost, jak převážit misku vah na českou stranu byla další přesilovka, když byl Kirchschläger vyloučen za přidržení ujíždějícího Beránka.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Erik Kirchschläger z Rakouska, brankář Alexander Schmidt a český útočník Marek Zachar.

Do vedení reprezentanty dostal ve 48. minutě z přesilovky Suchý, jenž skóroval už ve čtvrtek ve Vídni a tentokrát stál na konci dobré kombinace v útočném pásmu, kterou jistil na modré obránce Ščotka. Po přihrávce Blümela se plzeňský útočník nemýlil a také svůj druhý start v českém dresu ozdobil gólem.

Soupeři trochu docházel dech, ale šest minut před koncem musel za záchranou brzdu zatáhnout faulující Ščotka. S chutí hrající Suchý ale v oslabení vystihl rozehrávku Rakušanů a vyslal do brejku spoluhráče z klubu Kodýtka, jenž při zakončení oklamal Schmidta. Gólem na 4:2 jakoby českým hráčům narostla křídla a v závěru přidali ještě tři trefy v rozpětí 48 sekund.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace Jan Dufek, Jakub Flek a Luboš Horký oslavují gól na 2:2 v utkání s Rakouskem.

V předposlední minutě kapitán Flek využil přihrávku Poura a předčasně tak vrátil na led vyloučeného Spanringa. O chvíli později se z velkého zmatku před rakouskou brankou se nakonec prosadil Šimon Stránský, který zblízka zvedl puk do rakouské sítě. Gólová tečka přišla o pět sekund později. Po vyhraném buly ve středním pásmu se Češi hnali do útoku, který završila Horkého trefa.

Euro Hockey Challenge v Jindřichově Hradci:
Česko - Rakousko 7:2 (1:1, 1:1, 5:0)
Branky a nahrávky: 20. Plášek (Zachar, Šalda), 36. Dufek (L. Horký, Šalda), 48. F. Suchý (Blümel, Ščotka), 56. Kodýtek (F. Suchý), 59. Flek (Pour, Kodýtek), 60. Š. Stránský (Dufek), 60. L. Horký - 2. Baumgartner (Harnisch, Zündel), 31. Baumgartner (Harnisch, Schneider). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Jindra, Zíka (všichni ČR). Vyloučení: 3:8. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Bez diváků.
Česko: Frodl (30. Klouček) - Mašín, Ščotka, Gazda, Budík, Zábranský, Šalda, Galvas - Flek, Kodýtek, Pour - Blümel, F. Suchý, L. Horký - Dufek, Černoch, O. Beránek - Zachar, Hladonik, Plášek - Š. Stránský. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Rakousko: Schmidt - D. Maier, N. Brunner, Zündel, Hackl, Jakubitzka, Kirchschläger, Kragl, Schnetzer - Ulmer, Rauchenwald, Spannring - Schneider, Baumgartner, Harnisch - M. Huber, Nissner, M. Richter - Schwinger, Kainz. Trenéři: Roger Bader, Philipp Lukas a Markus Peintner.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: