Hlavní obsah

Fanoušci zlikvidovali Super ligu. Je na řadě VAR?

Rozruch, který způsobilo založení a následný brzký rozpad elitářské Super ligy, pomalu polevuje. Během této aféry se ukázalo, jakou mají fanoušci obrovskou moc a že sport patří jim. Dokáže jejich odpor zničit i VAR?

Foto: Justin Setterfield, Reuters

Inkriminovaný moment ze zápasu West Hamu s Chelsea, který rozvířil spekulace kolem VAR

Článek

Sport patří fanouškům. Možná se to zdá jako příliš idealistické tvrzení, ale právě oni ukázali, jakou mají sílu. I díky jejich nesouhlasným názorům a protestům skončila Super liga dříve, než začala. Fotbaloví příznivci však často mají pocit, že jejich názory nejsou slyšet a že se nedostanou na ta správná místa, a proto možná ustoupili z některých svých požadavků.

Teď se ukázalo, že slyšet jsou, a to by jim mohlo vlít novou krev do žil. Otázkou je, čeho dalšího teď můžou dosáhnout? Pro odpověď se však nemusí chodit daleko, po další markantní chybě v utkání 33. kola anglické Premier League mezi West Hamem a Chelsea se přímo nabízí. Je nutné zničit VAR!

Obránce Hammers Fabian Balbuena vyfasoval červenou kartu poté, co po odehrání míče nešťastnou náhodu trefil protihráče Bena Chilwella do lýtka. Rozhodčí Chris Kavanagh nekompromisně udělil po poradě s videorozhodčím Peterem Bankesem červenou kartu.

„Takové rozhodnutí mohl udělat jen někdo, kdo nikdy fotbal nehrál," reagoval na vyloučení jednoho ze svých svěřenců trenér West Hamu David Moyes. Tato situace opět zdůraznila chybu VARu. Množí se chybné odpískání ofsajdů, nařizování a odvolávání penalt, právě na základě rozhodnutí VAR a fanouškům už dochází trpělivost.

Povzbudí je úspěšné protesty proti Super lize k protestům proti videorozhodčím? Nemuselo by jít o tlak na úplné zničení VAR, ale alespoň na jeho reformu. Možná nastal ten správný čas na to, začít to nějak řešit.

Myslíte si, že VAR negativně ovlivňuje hru?
ANO
70,8 %
NE
29,2 %
Celkem hlasovalo 9539 čtenářů.

Reklama