Hlavní obsah

Sportovci se budou během olympijských her v Tokiu testovat denně

Sportovci a jejich nejbližší doprovod se budou během olympijských her v Tokiu testovat denně na koronavirus. Před odletem do Japonska musejí absolvovat dva testy. Uvedl to Mezinárodní olympijský výbor (MOV), jenž po dohodě s organizátory a úřady zveřejnil 86 dnů před zahájením odložených OH upravenou verzi manuálu pro sportovce.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle očekávání bylo na červen odloženo rozhodnutí, zda budou moci na olympijská sportoviště alespoň japonští diváci. Původně mělo být jasno do konce dubna, ale v Tokiu a dalších třech oblastech je od konce minulého týdne vyhlášen kvůli nárůstu koronavirových případů stav nouze. O neúčasti zahraničních diváků se rozhodlo kvůli světové zdravotní situaci už dříve.

Denní testování sportovců představuje výraznou změnu oproti první verzi příručky zveřejněné v únoru, jež počítala s testy každé čtyři dny. Další účastníci OH budou testováni denně první tři dny po příjezdu, po zbytek svého pobytu pak méně často podle své funkce a kontaktu se sportovci.

Všichni účastníci her musejí minimalizovat kontakt bližší než jeden metr s účastníky her, kteří jsou na místě déle než 14 dnů, a s místními lidmi. Nebudou smět využívat hromadnou dopravu, ale pouze vozidla vyhrazená na přepravu olympijských účastníků. Podobné omezení se týká také stravování: jíst by olympionici měli v jídelnách na sportovištích, v restauracích v místě svého ubytování či přímo v pokojích za využití pokojové služby či donášky jídla.

Jako blízký kontakt bude definován člověk, jenž bude 15 či více minut v kontaktu bližším než metr bez roušky s osobou s potvrzeným pozitivním testem na covid-19. Především pokud k tomu dojde v uzavřených prostorech, jako jsou vozidla či hotelové pokoje. Všechny případy budou nahlášeny japonským zdravotnickým úřadům.

Na úpravách v manuálu se MOV shodl s organizátory olympijských a navazujících paralympijských her, s vládou provincie Tokio a s japonskou vládou. Olympijské hry, jež byly kvůli koronavirové pandemii přeloženy z loňska na letošní léto, začnou 23. července.

Reklama

Související témata: