Hlavní obsah

Hradec získal do branky Fina. Přivábil dva Kanaďany i borce ze Sparty

Hradec Králové

Brankářský tandem hradeckého Mountfieldu Lukeš, Sajdl doplní Fin Henri Kiviaho, který přichází pod Bílou věž ze slovenských Nových Zámků. Východočeši ulovili také sparťanského obránce Petra Kalinu i dvě zámořské akvizice. Zadní řady vyztuží Kanaďan Graeme McCormack a konkurenci v ofenzivě rozšíří jeho krajan Christophe Lalancette. Klub o tom v sobotu informoval v tiskové zprávě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Hradce Králové Štěpán Lukeš (na sníku) vytvoří tandem s Finem Kiviahem.

Článek

Kiviaho zaplní místo po odchodu Marka Mazance. Sedmadvacetiletý Fin sbíral zkušenosti ve své rodné zemi, za mořem i ve slovenské extralize. V 51 duelech za Nové Zámky se pyšnil úspěšností zákroků 91,5 procenta. S Hradcem Králové uzavřel roční kontrakt s možností uplatnění opčního práva. „Henriho jsme dlouhodobě sledovali, byli jsme se na něj i několikrát podívat, a navíc jsme dostali skvělé reference od skautů i trenérů působících ve slovenské extralize. Myslíme si, že vytvoříme kvalitní brankářské duo. Máme to předběžně nastavené tak, že bude chytat gólman s aktuálně nejlepší formu," řekl generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

V Hradci skončil slovenský bek Dominik Graňák, jemuž skončilo hostování a zamířil do Plzně. Místo něj přichází třicetiletý Kanaďan McCormack, jenž během tří sezon v barvách Nitry, Trenčína a Michalovců nastřádal 121 kanadských bodů. Také on podepsal smlouvu na rok s opcí. „Graeme je univerzální obránce, který umí výborně podpořit ofenzívu a navíc je fyzicky skvěle připravený. Sledovali jsme několik obránců ve slovenské a rakouské nejvyšší soutěži a Graeme se nám z nich líbil nejvíc," prohlásil Kmoníček.

Druhým novicem v obranných řadách bude třiadvacetiletý Kalina, jenž se upsal na dva roky s možností opce. „Petr letos v nabitém kádru Sparty nedostával tolik příležitostí, kolik by si představoval. Rozhodl se proto pro změnu v rámci extraligy a my jsme rádi, že jsme ho získali. Bereme ho jako perspektivního hráče, proto jsme se domluvili na víceleté spolupráci. Tomáš Martinec si z několika možností vybral právě jeho," vykládá Kmoníček.

Rovněž ofenziva doznala některých změn. Marku Zacharovi vypršelo hostování z Liberce, Sklenářovi zase skončila smlouva. Útok proto doplní šestadvacetiletý centr Lalancette, jenž uplynulé dva roky válčil a pravidelně bodoval v Michalovcích, když ve 105 utkáních zaznamenal 30 gólů a 61 asistencí. „Christophe je hráč, který nás zaujal svým dobrým pohybem a ofenzivními dovednostmi. Svým bruslením by měl zapadnout do herního stylu, který chtějí naši trenéři praktikovat," připomněl Kmoníček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Petr Kalina odešel ze Sparty do hradeckého Mountfieldu.

„I letos jsme se v první fázi soustředili na český trh. Jednali jsme s několika kvalitními hráči, nakonec se však rozhodli pro jinou nabídku. V tomto směru nás dost limitovala skutečnost, že jsme v období, kdy se tyto „obchody" realizují, nevěděli, se kterými trenéry vstoupíme do nové sezóny. To byl u některých hráčů, se kterými jsme jednali, poměrně zásadní problém. Někteří další hráči dali přednost finančně lepším nabídkám. Je pravdou, že nejsme klubem, který má neomezené možnosti a máme interně stanovené určité finanční limity, přes které z mnoha důvodů jít nechceme. Zvlášť v této době. Defenzivní řady máme tímto uzavřené, jedno místo si necháváme v útoku pro kvalitního forvarda. Na další podpis ale nemusíme spěchat, jelikož máme kádr téměř kompletní," dodává Kmoníček.

Reklama

Související témata: