Hlavní obsah

Čeští kajakáři se po roční pauze vrátili na evropský trůn v hlídkách

Čeští kajakáři se po roční pauze vrátili na evropský trůn v hlídkách. Bronz v týmovém závodě na mistrovství Evropy ve vodním slalomu přidaly kajakářky. Kanoisté i kanoistky obsadili v italské Ivree šestá místa.

Foto: Jan Homolka/Kanoe.cz, ČTK

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu: 3xK1 muži, v popředí Jiří Prskavec z vítězné hlídky ČR.

Článek
Fotogalerie

Čeští kajakáři patří dlouhodobě k evropské i světové špičce. Před loňským stříbrem v Praze získali čtyři evropské tituly za sebou. V pátek na ně navázali ve složení Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek, Vít Přindiš. Poslední jmenovaný měl "šťouch" na osmé brance, ale čistě nejel nikdo ze soupeřů. Češi vyhráli o 1,62 sekundy před Německem, třetí skončili Britové.

Neolympijské hlídky jsou doplňkovou disciplínou, v tréninku se vodní slalomáři soustředí na individuální přípravu. "Před tímhle mistrovstvím jsme byli společně na jednom tréninku asi na patnáct minut, takže jsme tomu opravdu moc nedali. Ale naštěstí se to sešlo a ta hlídka dopadla, jak dopadla, takže nádherně," poznamenal Přindiš.

Foto: Jan Homolka Kanoe.cz, ČTK

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu přinesl Česku zlatou radost v italském městě Ivrea. Vítězná hlídka ČR ve složení Jiří Prskavec,  Vavřinec Hradilek a Vít Přindiš

O další českou medaili se postaraly jejich kolegyně Kateřina Minařík Kudějová, Veronika Vojtová a Antonie Galušková, které nestačily jen na vítězné Britky a druhé Rakušanky. Na bronzové pozici v neoficiálních výsledcích nejprve figurovala i česká hlídka kanoistů, ale dodatečná druhá penalizace ji poslala na šesté místo. S více než čtyřsekundovým náskokem vyhráli Slováci včetně zanedlouho dvaačtyřicetiletého Michala Martikána.

Kanoistky připravila o medaili velká chyba na devatenácté brance, kterou loňská evropská šampionka a druhá žena dnešní kvalifikace Gabriela Satková neprojela v souladu s pravidly. Padesát trestných sekund znamenalo šestou příčku.

V sobotu budou kajakáři a kajakářky bojovat o individuální evropské medaile.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Ivree (Itálie):
Muži:
3xK1:
1. ČR (Prskavec, Hradilek, Přindiš) 88,54 (2 tr. sekundy)
2. Německo -1,62 (2)
3. Británie -2,31 (2).
3xC1:
1. Slovensko (Slafkovský, Martikán, Beňuš) 91,86 (0)
2. Itálie -4,15 (2)
3. Slovinsko -7,52 (4)
...6. ČR (Rohan, V. Heger, Chaloupka) -9,16 (4).
Ženy:
3xK1:
1. Británie (Woodsová, Pennieová, Franklinová) 105,79 (2)
2. Rakousko -2,19 (2)
3. ČR (Minařík Kudějová, Vojtová, Galušková) -5,81 (4).
3xC1:
1. Slovensko (Glejteková, Paňková, Škachová) 112,22 (0)
2. Británie -4,29 (2)
3. Francie -10,36 (4)
...6. ČR (Fišerová, G. Satková, Kneblová) -56,16 (52)

Reklama