Hlavní obsah

Je konec! Vicemistr světa a šampion Česka, Ruska a Švýcarska dává hokeji sbohem

Praha
Aktualizováno

Málokterý český hokejista se může pochlubit podobně úspěšnou kariérou, jakou zažil právě on. Ve své sbírce má stříbro z MS 2006 v Rize, vyhrál českou, ruskou i švýcarskou (tu dokonce dvakrát) nejvyšší soutěž, na svém kontě má přes stovku zápasů v NHL. V pondělí útočník Jaroslav Bednář, čtyřiačtyřicetiletý odchovanec pražské Slavie svou aktivní kariéru oficiálně ukončil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Bednář v dresu pražské Slavie.

Článek

Na svých oficiálních stránkách to oznámila právě Slavii, s níž v roce 2008 získal extraligový titul a strávil v ní i uplynulou sezonu v Chance lize. „Splnil se mi životní sen, prožít takovou kariéru, jsem za to hrozně vděčný," prohlásil Bednář.

V tuzemské nejvyšší soutěži nastupoval kromě mateřské Slavie i za Spartu, Plzeň a Hradec Králové, za nějž hrál extraligu naposledy v roce 2018. Následovaly dvě sezony ve druholigovém Vrchlabí zakončené postupem o patro výš a pak už poslední ročník za Slavii v první lize.

Foto: Sport.cz

Jaroslav Bednář.

Svojí poslední trefou ze sešívané v předkole play off proti Třebíči překonal v historických tabulkách Michala Supa a s 212 góly se stal nejlepším střelcem klubu.

Bednář si vyzkoušel i NHL za Los Angeles a Floridu, hrál i nejvyšší soutěž ve Finsku, Rusku (titul s Omskem v roce 2004) a Švýcarsku (ligu vyhrál v roce 2011 s Davosem a o dva roky později s Bernem).

U hokeje se nyní rozhodl částečně zůstat, když se ve Slavii stal spolupracovníkem obchodního oddělení. „Navíc jsme s kolegou rozjeli nějaké mimohokejové aktivity, takže mám momentálně práce až nad hlavu. Jinak se ale udržuju fotbalem nebo tenisem," řekl Bednář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Jaroslav Bednář.

Ve stejný den jako Bednář ukončila kariéru i další ikona Slavie Marek Tomica. Juniorský mistr světa z roku 2001 bude v pražském klubu, s nímž získal v letech 2003 a 2008 mistrovské tituly, působit jako kondiční trenér.

„Uzrálo to ve mně kolem Vánoc, kdy jsem měl zraněné koleno. Ležel jsem doma jako lazar, ani s dětmi jsem doma nemohl pořádně fungovat," prohlásil pro slávistický web jihlavský odchovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Tomica se rozhodl ukončit kariéru.

„Cítil jsem, že už je nejvyšší čas skončit, že už je to možná trochu přes čáru. Tělo mě bolelo a už ani hlava nebyla stoprocentní. Navíc byly letos dlouhé pauzy, jedna karanténa, druhá karanténa, přerušení," popisuje svůj konec Tomica, který ze Slavie odešel v roce 2015 po šestnácti sezonách do Chomutova, z něhož se loni po pěti ročnících k sešívaným zase vrátil.

Za Slavii už nebude hrát ani další ikona klubu obránce Jan Novák. Dvaačtyřicetiletý dvojnásobný šampion extraligy odmítl nabídku klubu působit v něm v jiné roli a rozhodl se pokračovat v hráčské kariéře jinde.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec