Hlavní obsah

Patrik Berger přijal velkou výzvu! Míří do Splitu

Praha

Fotbalový vicemistr Evropy Patrik Berger se v sedmačtyřiceti letech odhodlal k razantnímu rozhodnutí. Bývalý fantastický záložník, který zářil mimo jiné v Liverpoolu či Borussii Dortmund a pyšní se triumfem v Poháru UEFA či bundeslize, míří do Splitu. Ambasador projektu Sport2Life bude v úvodu června členem týmu, který v rámci charitativní akce dojede na chorvatské pobřeží na kole.

Velká sportovní výzva pro Patrika Bergera. Zamíří z Prahy do SplituVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jde pro mě o obrovskou výzvu. Chtěl jsem akci absolvovat už minulý rok při jejím prvním ročníku, ale tehdy to nevyšlo časově. Letos jsem vše dokázal zkoordinovat, tudíž mám v plánu zvládnout celou trasu," hlásil natěšeně Berger.

„Trošku mě však děsí, že jsem v úterý absolvoval osmdesát kilometrů na kole, což byl můj životní výkon. A rozhodně se na židli necítím úplně komfortně," usmíval se odchovanec Sparty, když ve středu projekt společně s dalšími ambasadory představoval.

V cyklistické skupině jej mimo jiných doprovodí bývalý excelentní hokejista Patrik Eliáš či Mike Saran, který je zakladatelem nadace Sport2Life. Ta podporuje aktivní zdravý životní styl dětí a mládeže. Akce v podobě netradičního zdolání 1200 kilometrů rozložených do deseti etap napříč Českem, Rakouskem, Slovinskem a částí Chorvatska má být pomyslnou tečkou za restrikcemi provázejícími pandemii koronaviru.

„Mám dvě dospělé děti a chci jim dokázat, že nepatřím do starého železa a zvládnu tak výjimečný sportovní podnik i ve svém věku," usmíval se Berger, který absolvuje celou trasu.

Jen úvodní dvě etapy pojede Patrik Eliáš, který v dresu New Jersey Devils vybojoval dvakrát Stanley Cup a v NHL nastoupil k více než 1200 zápasům. „Patrik Berger mě oslovil, zda bych se k celé akci nepřidal. Myšlenka podpory dětí a mládeže ke sportovním aktivitám mi přišla skvělá. Jen jsem už s ohledem na načasování nebyl schopný začlenit do programu celou trasu," vysvětloval pětačtyřicetiletý Eliáš.

„Z vlastní zkušenosti vím, o čem mluvím. Mám dvě dcery. Když už se do sportu pustí, užívají si ho. Ale kolikrát mi zabere i několik desítek minut je přemluvit, aby třeba právě na kolo vyrazily," přiznal Eliáš.

Osmdesát procent trasy vedoucí do Splitu absolvuje Berger se Saranem a dalšími cyklisty po silnici, dvacet procent tvoří nezpevněné cesty, kde bude třeba využít horské kolo.

„Většinu tréninků jsem absolvoval na horském kole, teď se sžívám se silničním. Je fakt, že kilometry naskakují mnohem rychleji, na druhou stranu vnímám větší nebezpečí než na biku v lese či na polních cestách," uvedl Berger, jenž má do startu první etapy (8. června) ještě necelý měsíc na trénink.

Reklama

Související témata: