Hlavní obsah

Petici proti OH v Tokiu podepsalo v Japonsku 351 tisíc lidí

Tokio/Praha

Odpůrci konání letošních olympijských her dnes předali tokijské guvernérce Juriko Koikeové petici se zhruba 351.000 podpisy. Podle nich by se Japonsko mělo soustředit spíše na zvládnutí koronavirové pandemie.

Foto: Issei Kato, Reuters

Generálka na olympijský maraton v Sapporu proběhla za přísných opatření.

Článek

"Jedná se o to, zda bude v dobách pandemie naší prioritou život, nebo akce, která se jmenuje olympijské hry," uvedl iniciátor petice Kenži Ucunomija a dodal: "Náš požadavek odráží veřejné mínění v naší zemi."

Japonsko se zhruba deset týdnů před zahájením olympijských her potýká s šířením nakažlivější varianty koronaviru. Země vyhlásila stav nouze v dalších prefekturách Hokkaidó, Okajama a Hirošima, jež se v neděli připojí k metropoli Tokiu, Ósace a čtyřem dalším prefekturám, kde již nyní platí stav nouze do 31. května.

Navzdory tomu Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s konáním her, jež byly odloženy z loňska na letošní léto, napevno počítá. Viceprezident MOV John Coates minulý týden uvedl, že se nepracuje s žádným scénářem zrušení či opětovného odložení her.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 23. července do 8. srpna. V současné době má jistou účast zhruba 7800 sportovců, tedy asi 70 procent z celkového počtu.

Reklama

Související témata: