Hlavní obsah

Češi jsou před MS favority na zlato, píší ve Švédsku. Žasnou nad brilantní delikatesou

I osmý přípravný zápas před startem MS v Rize čeští hokejisté vyhráli a před šampionátem si budují u soupeřů respekt a uznání. Po čtvrteční výhře v Praze nad Tre Kronor 3:2 v prodloužení český národní tým dokonce někteří novináři ze Švédska pasují na favorita na zlato.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Filip Zadina a zadák Filip Hronek oslavují gól na 2:2 během utkání se Švédy.

Článek

Třeba expert listu Aftonbladet Mats Wennerholm ve svém pozápasovém komentáři připomíná skandinávským čtenářům, že Češi už čekají na světové zlato jedenáct let a celkově jejich hokej zažívá na mezinárodní scéně setrvalý úpadek.

„Jenže zdá se, že trenér českého národního týmu Filip Pešán přinesl nový styl vedení a získal pro něj i hráče. Už šest hokejistů z NHL mu s radostí poděkovalo za nominaci. A to musíme mít na paměti, že Češi mají v zámoří jen zlomek hráčů proti Švédsku," píše Wennerholm.

„Neváhali ani Jakub Vrána z Detroitu a Dominik Kubalík z Chicaga, dva opravdu prvotřídní hráči, kteří se v rámci NHL můžou nazývat hvězdami. Mnoho lidí teď pasuje Čechy na favority na zlato a já rozhodně nejsem proti těmto názorům. I když Rusy favorizuji o trochu víc," dodal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Filip Pešán (vpravo) a Martin Straka během utkání se Švédy.

Podle něj ale nejsou bez šance ani Švédové, dvě těsné porážky v rámci Českých her podle něj směrem k šampionátu nic moc neznamenají. I když Tre Kronor za žhavé favority nepovažuje.

Švédská média také zaujal ze čtvrtečního zápasu dílčí detail, a to jak Jakub Flek v první třetině nachytal Pära Lindholma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jiří Smejkal bojuje se švédskou přesilou. Zleva gólman Adam Reideborn, Viktor Lööv a Pär Lindholm.

Když se bývalý útočník Toronta či Bostonu ocitl v šanci, Flek na něj zezadu drze houkl o přihrávku a ostřílený Švéd mu místo střely z dobré pozice skutečně přihrál.

„Tak tohle bylo brilantní. Lindholm, který je jinak hodně chytrý hráč, dal trochu na instinkt a přihrál, místo aby využil střeleckou pozici. To je defenzivní delikatesa," žasl ve studiu nad Flekovým kouskem expert televize SVT Jonas Andersson.

Jak dopadne český národní tým na hokejovém MS v Rize?
Získá zlato
37,7 %
Získá stříbro
4,2 %
Získá bronz
15,1 %
Skončí čtvrtý
4,8 %
Skončí ve čtvrtfinále
35,4 %
Nepostoupí ani do čtvrtfinále
2,8 %
Celkem hlasovalo 18296 čtenářů.

Reklama

Související témata: