Hlavní obsah

Kdo usedne na evropský fotbalový trůn? Rozhodne se v Polsku a Portugalsku

Praha

Fotbalový květen je již tradičně ve znamení vyvrcholení dvou nejprestižnějších soutěží starého kontinentu - Ligy mistrů a Evropské ligy. Finálové zápasy, jež jsou ze tří čtvrtin zaplněny anglickými týmy, hostí polský Gdaňsk a portugalské Porto.

Foto: Shaun Botterill, Reuters

Finále Ligy mistrů obstará Chelsea a Manchester City.

Článek

Finále Ligy mistrů se ale nehraje jen o slavnou "ušatou" trofej, ale také právo startovat na každoročním mistrovství světa klubů a v evropském Superpoháru, kde se tradičně střetává vítěz Ligy mistrů a Evropské ligy.

Vítěz Ligy mistrů má také rezervováno místo v základní skupině soutěže v příští sezoně. Pokud se šampion LM již kvalifikoval z domácí soutěže, je toto místo přenecháno šampionům jedenácté země v koeficientu UEFA (v roce 2020 bylo na 11. místě Skotsko).

Vítězný tým Evropské ligy vyhrává kromě práva startovat ve finále Superpoháru také místo v základní skupině Ligy mistrů pro následující sezonu. Pokud se šampion EL již kvalifikoval z domácí soutěže, je toto místo přenecháno třetímu týmu ze země s pátým nejvyšším koeficientem (francouzská Ligue 1).

Termín a místo konání finále Ligy mistrů

Finálový zápas Ligy mistrů se hraje 29. května ve 21 hodin a hostí ho Estadio do Dragao v Portu. Původním dějištěm měl být Istanbul, místo konání však bylo změněno kvůli špatné epidemiologické situaci v Turecku. Ve hře byly také stadiony v Anglii nebo stánek v Lisabonu.

Na domácí stadion slavného FC Porto nemá nejlepší vzpomínky česká fotbalová reprezentace, která zde smolně prohrála semifinále Eura 2004 s Řeckem.

Týmy finále Ligy mistrů

Finále Ligy mistrů je, stejně jako v roce 2018, čistě anglickou záležitostí. Prvním finalistou se stali svěřenci trenéra Manchesteru City, kteří si v semifinále poradili se stříbrným týmem předchozího ročníku - francouzským PSG. Pro "Cityzens" se jedná o vůbec první finálovou účast v historii slavné soutěže.

To londýnská Chelsea si o "ušatý" pohár zahraje již potřetí, když v semifinále přehrála Real Madrid. Blues soutěž ovládli v roce 2012, když se po památném zápase radoval také penaltový hrdina Petr Čech. O čtyři roky dříve prohrála Chelsea na penalty s Manchesterem United.

Termín a místo konání finále Evropské ligy

Finálový zápas Evropské ligy hostí 26. května v 21 hodin polský Gdaňsk. Městský stadion je domácím stánkem Lechie Gdaňsk a má kapacitu přes 40 tisíc diváků. Stadion na severu Polska v roce 2012 hostil čtyři zápasy fotbalového Eura a každoročně zde hraje i polská reprezentace.

Týmy finále Evropské ligy

Už to vypadalo, že oba finálové zápasy nejprestižnějších turnajů starého kontinentu budou v režii anglických týmů, španělský Villarreal byl však proti. "Žlutá ponorka" v semifinále vyřadila Arsenal a zajistila si svou první účast ve finále v historii prestižní soutěže.

Na další finálovou bitvu se jistě těší trenér Villarrealu Unai Emery, který Evropskou ligu ovládl v letech 2013 - 2016 se Sevillou.

Bývalý kouč PSG nebo Arsenalu letos útočí na svůj čtvrtý titul, v cestě jeho svěřencům však stojí slavný Manchester United. "Red devils" v semifinále vyřadili AS Řím a můžou tak napodobit celkový triumf z roku 2017.

Reklama

Související témata: