Hlavní obsah

Hokejisté Německa mají v nominaci na MS i útočníka Riedera z Buffala

Riga

Hokejisté Německa mají v sedmadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rize jako velkou posilu z NHL útočníka Tobiase Riedera z Buffala. V týmu finského kouče Toniho Söderholma je také pět majitelů stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018. Na první velký turnaj se může těšit osmnáctiletý útočník Lukas Reichel z Eisbären Berlín, synovec olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa Roberta Reichela.

Foto: Český hokej/Jan Beneš, ČTK

David Němeček mezi Němci Colinem Ugbekilem (vlevo) a Tobiasem Ederem. Ilustrační foto.

Článek

Osmadvacetiletý Rieder se představí v německé reprezentaci poprvé od domácího mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem v roce 2017 a celkově se chystá na svůj čtvrtý šampionát. V roce 2016 se představil jako člen Výběru Evropy na Světovém poháru v Torontu a postoupil s ním do finále.

V této sezoně si Rieder za Buffalo připsal ve 44 zápasech sedm bodů za pět branek a dvě asistence. V NHL má bývalý hráč Arizony, Los Angeles, Edmontonu a Calgary na kontě 478 utkání a 145 bodů (64+81), dalších pět bodů (3+2) zaznamenal ve 14 duelech play off.

Info k MS v hokeji 2021:

V NHL se v této sezoně představil také útočník Lean Bergmann, který nastoupil v jediném utkání za San Jose. Dalších 12 duelů má na kontě v nejlepší lize světa z minulého ročníku, jinak působil na farmě v AHL.

Útočník Tom Kühnhackl, který v letech 2016 a 2017 získal Stanleyův pohár s Pittsburghem, se po zranění ramena rozehrával v sezoně jen na farmě New York Islanders v Bridgeportu. Atmosféru mistrovství světa prožije hráč s 232 duely v NHL a 58 starty v bojích o Stanleyův pohár poprvé.

Obránce Leon Gawanke z farmy Winnipegu v Manitobě zatím z nejlepší ligy světa zkušenosti nemá. Těžit z nich naopak může bek Korbinian Holzer z Jekatěrinburgu z KHL.

Stříbro z olympiády mají obránci Jonas Müller z Eisbären Berlín, Moritz Müller z Kolína nad Rýnem a útočníci Marcel Noebels s Leonhardem Pföderlem z Eisbären Berlín a Matthias Plachta z Mannheimu.

Benjamínkem týmu je Reichel, kterého koronavirová nákaza připravila o letošní mistrovství světa dvacítek v Edmontonu. Syna Martina Reichela, bývalého německého reprezentanta, si loni vybralo na 17. místě draftu Chicago.

Nechybí ani devatenáctiletý forvard John-Jason Peterka z Mnichova, jehož draftovalo ve 2. kole na 34. pozici Buffalo.Peterka si na přelomu roku připsal na mistrovství světa dvacítek v pěti zápasech čtyři branky a šest asistencí, díky čemuž skončil pátý v produktivitě. V německé reprezentaci debutoval až nyní v přípravě v duelech Euro Hockey Tour proti Česku.

Na první MS se mohou těšit i obránci Dominik Bittner z Wolfsburgu, Marcel Brandt ze Straubingu, Fabio Wagner z Ingolstadtu a útočníci Maximilian Kastner z Mnichova, Daniel Fischbuch z Düsseldorfu a Brandtův spoluhráč Andreas Eder. Dvacetiletý bek Moritz Seider ze švédského Rögle, jehož si v roce 2019 vybral jako šestku draftu Detroitu, už hrál na šampionátu před dvěma roky.

Z kádru jako poslední vypadli obránci Janik Möser z Wolfsburgu, John Rogl z Augsburgu, Colin Ugbekile z Kolína nad Rýnem a útočníci Tim Wohlgemuth z Ingolstadtu se Sebastianem Uvirou z Kolína nad Rýnem. Osmadvacetiletý syn bývalého obránce Eduarda Uvíry, někdejšího československého reprezentanta a mistra světa z Prahy z roku 1985, tak po účasti na šampionátu v Dánsku před třemi roky zatím další nepřidá.

Volné místo si nechává Söderholm ještě pro případ brzkého vyřazení Edmontonu z 1. kola play off NHL, odkud by mohl povolat ofenzivní hvězdu Leona Draisaitla či Dominika Kahuna. Naopak další útočník Tim Stützle z Ottawy, trojka loňského draftu, k dispozici nebude.

Německo vstoupí do turnaje příští týden v pátek od 15:15 SELČ proti Itálii. V dalších zápasech základní skupiny B bude hrát s Norskem, Kanadou, Kazachstánem, Finskem, Spojenými státy americkými a s domácím Lotyšskem.

Nominace hokejistů Německa na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Felix Brückmann (Mannheim)
Mathias Niederberger (Eisbären Berlín)
Niklas Treutle (Norimberk)
obránci:
Dominik Bittner (Wolfsburg)
Marcel Brandt (Straubing)
Jonas Müller (Eisbären Berlín)
Moritz Müller (Kolín nad Rýnem)
Marco Nowak (Düsseldorf)
Fabio Wagner (Ingolstadt)
Leon Gawanke (Manitoba/AHL)
Korbinian Holzer (Jekatěrinburg/KHL)
Moritz Seider (Rögle/Švéd.)
útočníci:
Markus Eisenschmid (Mannheim)
Nicolas Krämmer (Mannheim)
Stefan Loibl (Mannheim)
Matthias Plachta (Mannheim)
Marcel Noebels (Eisbären Berlín)
Leonhard Pföderl (Eisbären Berlín)
Lukas Reichel (Eisbären Berlín)
Maximilian Kastner (EHC Mnichov)
John-Jason Peterka (EHC Mnichov)
Frederik Tiffels (Kolín nad Rýnem)
Andreas Eder (Straubing)
Daniel Fischbuch (Düsseldorf)
Lean Bergmann (San Jose/NHL)
Tom Kühnhackl (Bridgeport/AHL)
Tobias Rieder (Buffalo/NHL)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články