Hlavní obsah

V nominaci Slovenska na MS je z NHL jen útočník Studenič

Hokejisté Slovenska mají v nominaci na mistrovství světa v Rize jediného hráče, který v této sezoně okusil NHL. Je jím dvaadvacetiletý útočník Marián Studenič, který se dočkal premiéry v dresu New Jersey. Sedm hráčů si získalo pozornost kanadského kouče Slováků Craiga Ramsayho při angažmá v české extralize.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Slovák Marian Studenič (67) z New Jersey před bostonskou bránou.

Článek

Dvaadvacetiletý Studenič se po třech letech na farmě v Binghamtonu dočkal na závěr tohoto ročníku v NHL osmi zápasů a připsal si dva body za gól a asistenci.

V kádru jsou ze Severní Ameriky ještě dva hráči z nižší AHL - brankář Adam Húska z farmy New York Rangers v Hartfordu a útočník Róbert Lantoši ze záložního týmu Bostonu z Providence.

Z NHL se kvůli zranění omluvil obránce Andrej Sekera z Dallasu, další bek Christián Jaroš ze San Jose nechce riskovat kvůli chybějící smlouvě na novou sezonu. V Rize se nepředstaví se ani útočník Richard Pánik z Detroitu. Padla také účast forvarda Adama Ružičky, který doufá ještě v dohrávce základní části v premiéru v NHL za Calgary.

Poslední slovenskou medaili, kterou je stříbro z MS v Helsinkách z roku 2012, má z týmu jen brankář Július Hudáček ze Spartaku Moskva. V tehdejším výběru českého trenéra Vladimíra Vůjtka staršího, za který hrál i současný generální manažer reprezentace Miroslav Šatan, se ale jako trojka za Jánem Lacem a Peterem Hamerlíkem do branky nedostal. Hudáček se teď chystá už na sedmý světový šampionát.

Na minulém turnaji předloni doma v Košicích a Bratislavě byli jen obránce Marek Daloga z Pardubic a útočníci Lantoši, Dávid Buc z týmu Bratislava Capitals z mezinárodní rakouské ligy a Michal Krištof z Kärpätu Oulu, Adam Liška z Čerepovce a Matúš Sukeľ ze Sparty.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Slovenska Július Hudáček.

Z české extraligy Ramsay vybral i brankáře Branislava Konráda z Olomouce, obránce Martina Bučka z Pardubic, Martina Gernáta z Třince, Mislava Rosandiče z Liberce a útočníka Miloše Romana z Třince. Při posledním škrtu vypadli beci Petr Koch z Vítkovic, Romanův spoluhráč z kádru českého mistra Patrik Hrehorčák a spolu s nimi další forvard Pavol Regenda z Michalovců.

Dva z krajánků z Česka už mají nová angažmá - bývalý hráč i Sparty Ďaloga posílil Kometu Brno a Sukeľ bude hrát za Litvínov. Po roce ve švédském Oskarshamnu se vrací do české extraligy bek Adam Jánošík a bývalý hráč Chomutova, Liberce, Litvínova a Plzně bude hrát za Mladou Boleslav, která získala i útočníka Miloše Kelemana ze Zvolenu. Novou akvizicí Liberce je útočník Martin Faško-Rudáš z Banské Bystrice.

Angažmá v české extralize má za sebou i Hudáček, obránci Marek Ivan ze Zvolenu (oba v dresu Pardubic), Mário Grman z Lappeenranty (Chomutov) a forvardi Buc (Karlovy Vary a Olomouc) a Pavol Skalický z Raumy (Mladá Boleslav). Gernát před Třincem hrál i za Spartu, Koch hájil také barvy Komety Brno, Rosandič Hradce Králové a Vítkovic.

Info k MS v hokeji 2021:

Po letošní účasti na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu míří na další šampionát sedmnáctiletí útočník Juraj Slafkovský z TPS Turku, obránce Šimon Nemec z Nitry a rok starší bek Samuel Kňažko také z TPS Turku.

Na premiérový velký turnaj se chystají také Húska, Bučko, Ivan, Rosandič, Miloš Roman, další bek Daniel Gachulinec z Detvy a útočníci Faško-Rudáš, Keleman, Slafkovský, Adrián Holešinský z Nitry a Kristián Pospíšil z Raumy.

Zkušenosti z NHL mají současné ofenzivní opory Leksandu Peter Cehlárik a Marek Hrivík, nejproduktivnější hráč základní části švédské ligy. Cehlárik má na kontě 40 utkání a 11 bodů (6+5) za Boston a Hrivík 24 utkání a tři body (0+3) za New York Rangers a Calgary.

Slovensko zahájí šampionát v pátek od 19:15 SELČ proti Bělorusku. V dalších duelech narazí v základní skupině A na Velkou Británii, Rusko, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko a na závěr v úterý 1. června na českou reprezentaci (od 15:15 SELČ).

Nominace hokejistů Slovenska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Július Hudáček (Spartak Moskva/KHL)
Adam Húska (Hartford/AHL)
Branislav Konrád (Olomouc/ČR)
obránci:
Martin Bučko (Pardubice/ČR)
Marek Ďaloga (Pardubice/ČR)
Michal Ivan (Zvolen)
Daniel Gachulinec (Detva)
Šimon Nemec (Nitra)
Martin Gernát (Třinec/ČR)
Mário Grman (SaiPa Lappeenranta/Fin.)
Adam Jánošík (Oskarshamn/Švéd.)
Samuel Kňažko (TPS Turku/Fin.)
Mislav Rosandič (Liberec/ČR)
útočníci:
Peter Cehlárik (Leksand/Švéd.)
Marek Hrivík (Leksand/Švéd.)
Kristián Pospíšil (Lukko Rauma/Fin.)
Pavol Skalický (Lukko Rauma/Fin.)
Martin Faško-Rudáš (Banská Bystrica)
Adrián Holešinský (Nitra)
Miloš Kelemen (Zvolen)
Dávid Buc (Bratislava Capitals/ICEHL)
Michal Krištof (Kärpät Oulu/Fin.)
Róbert Lantoši (Providence/AHL)
Adam Liška (Čerepovec/KHL)
Miloš Roman (Třinec/ČR)
Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fin.)
Marián Studenič (New Jersey/NHL)
Matúš Sukeľ (Sparta Praha/ČR)

Reklama

Související témata: