Hlavní obsah

Pešán zveřejnil nominaci na MS! Škrtl tři jména, uvažuje o bostonských Davidech, nebo Vaněčkovi

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Bezprostředně po jednoznačné výhře 4:0 nad Ruskem, která zajistila triumf na domácích Českých hokejových hrách, oznámil hlavní kouč národního týmu Filip Pešán nominaci na MS v Rize. Z kádru na poslední chvíli před odletem do dějiště turnaje vyškrtl obránce Jana Ščotku z Litvínova a útočníky Hynka Zohornu z Chabarovsku a Rudolfa Červeného z Lahti. Do dějiště turnaje v lotyšské metropoli tak cestují tři brankáři, devět obránců a 16 útočníků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér reprezentace Filip Pešán zveřejnil nominaci na MS v Rize.

Článek

„Rozhodly detaily, které nám pomohly složit mozaiku týmu. Chceme mít rychlost a mládí v některých pětkách. Proto jsme se rozhodli udržet třeba Matěje Blümela, který odehrál přes svůj věk velmi dobrý turnaj a dodává týmu energii," vysvětloval Filip Pešán, co v jeho úvahách při posledních škrtech rozhodovalo.

Překvapením může být vyřazení Hynka Zohorny. „Do čtvrté a páté lajny potřebujeme trošku jiný typ hráčů, než jakým je například Hynek," tvrdí Pešán.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS v Rize:
Brankáři:
Petr Kváča (Liberec)
Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
David Musil (Třinec)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
Libor Šulák (Kärpät Oulu/Fin.)
Michal Moravčík (Tappara Tampere/Fin.)
Libor Hájek (NY Rangers/NHL)
Filip Hronek (Detroit/NHL)
Lukáš Klok (Lukko Rauma/Fin.)
Útočníci:
Matěj Blümel (Pardubice)
Tomáš Zohorna (Pardubice)
Radan Lenc (Liberec)
Adam Musil (Liberec)
Michael Špaček (Třinec)
Matěj Stránský (Třinec)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Jiří Sekáč (Omsk/KHL)
Jiří Smejkal (Tappara Tampere/Fin.)
Filip Zadina (Detroit/NHL)
Dominik Kubalík (Chicago/NHL)
Jakub Vrána (Detroit/NHL)
Filip Chytil (NY Rangers/NHL)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)

Brankářskou jedničkou na turnaji bude Šimon Hrubec, což ale neznamená, že odchytá všechny zápasy. Kapitánem byl určen Jan Kovář, jeho asistenty Tomáš Zohorna a Filip Hronek.

V osmadvacetičlenném výběru se nachází i šest posil z NHL - obránci Hronek z Detroitu a Hájek z NY Rangers a útočníci Kubalík z Chicaga, Vrána se Zadinou z Detroitu a Chytil z NY Rangers. Z domácí extraligy jede na MS desítka hráčů, sedm je krajánků z KHL, čtyři z Finska a Jan Kovář ze švýcarského Zugu.

Právě Kovář je se 133 starty za nároďák nejzkušenějším borcem výběru. Startoval už na šesti MS a ZOH 2018.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jan Kovář

Na MS do Rigy naopak jede hned třináct hráčů, kteří dosud na světovém šampionátu nestartovali - brankáři Will a Kváča, obránci Šustr, Hájek, Klok a útočníci Blümel, Lenc, A. Musil, M. Špaček, M. Stránský, Flek, Smejkal a Zadina.

Na soupisku pro letošní mistrovství světa můžou trenéři zapsat 28 hráčů namísto obvyklých 25. Není navíc povinné, že by museli zaplnit soupisku nutně třemi brankáři.

Všech 28 hráčů nominovaných na turnaj do Rigy ještě nemá jisté zapsání na soupisku. Pešán totiž hodlá počkat na konec série prvního kola play off NHL mezi Washingtonem a Bostonem. Na straně Capitals má zájem o brankáře Vítka Vaněčka, u Medvědů zase o útočníky Davida Pastrňáka a Davida Krejčího.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sekáč se postaral o druhou branku národního týmu

„Není ale moc reálné, že by některý z nich přijel," ví Pešán, že série Bostonu s Washingtonem může skončit nejdříve v polovině základních skupin MS a hráče by pak v Rize navíc čekala nékolikadenní povinná karanténa.

Ještě v soboru večer odlétá národní tým společným letadlem s ruským nároďákem do Rigy, kde hokejisty Čeká nejprve dvoudenní individuální a navazující třídenní týmová karanténa. Po jejím skončení vstoupí Češi do MS v pátek 21. května soubojem právě se sbornou.

Jejich dalšími soupeři v základní skupině A budou postupně hráči Švýcarska, Běloruska, Švédska, Velké Británie, Dánska a Slovenska.

Reklama

Související témata: