Hlavní obsah

Švýcarsko má v nominaci čtyři posily z NHL, Ambühl vyrovná rekord MS

Hokejisté Švýcarska mají v nominaci na mistrovství světa v Rize čtyři posily z NHL a čtrnáct majitelů stříbra ze šampionátů v letech 2013 či 2018. Nechybí sedmatřicetiletý útočník Andres Ambühl z Davosu, který vyrovná šestnáctou účastí rekord světových šampionátů svého krajana obránce Mathiase Segera. Ten se na tuto metu dostal před reprezentační rozlučkou v roce 2014.

Foto: Petr Horník, Právo

Švýcar Andres Ambühl (vlevo) v zápase s ČR na archivním snímku.

Článek

Z nejlepší ligy světa má kouč Patrick Fischer k dispozici jedničku draftu z roku 2017 Nica Hischiera z New Jersey, další útočníky Tima Meiera ze San Jose a Philippa Kurasheva z Chicaga a v obraně Hischierova klubového spoluhráče Jonase Siegenthalera.

Brankář Reto Berra z Fribourgu a obránce Raphael Diaz z Zugu mají stříbrné medaile ze světových šampionátů v letech 2013 a 2018. Vicemistrem světa se v roce 2013 stal i Ambühl, před třemi roky v Dánsku pak uspěli gólman Leonardo Genoni z Zugu, obránci Lukas Frick z Lausanne, Ramon Untersander z Bernu, Mirco Müller ze švédského Leksandu a útočníci Sven Andrighetto z Curychu, Enzo Corvi z Davosu, Grégory Hofmann z Zugu, Tristan Scherwey z Bernu, Noah Rod s Joëlem Verminem z Ženevy a Meier.

Ambühl, který se představil také na čtyřech olympijských hrách, rozšíří bilanci 107 utkání na MS a přeskočí druhého bývalého reprezentanta Československa Jiří Holíka (109 utkání) i třetího Alexandra Malceva, jenž hrál za Sovětský svaz. Německý rekordman Udo Kiessling se 119 zápasy zatím odolá.

Dvaadvacetiletý Hischier si zopakuje účast z minulého MS z roku 2019 v Bratislavě a Košicích. Vinou zranění sehrál v této sezoně NHL jen 20 utkání a připsal si 10 bodů za šest branek a čtyři asistence. Dohromady má na kontě v nejlepší lize světa 229 utkání a 145 bodů za 57 gólů a 88 přihrávek. V pěti duelech play off jednou skóroval.

O dva roky starší Meier, jenž reprezentoval na MS v roce 2018 v Dánsku, za pět let v NHL posbíral 188 bodů (88+100) z 316 duelů. V play off devítka draftu z roku 2015 přidala v 35 utkáních sedm branek a 13 nahrávek.

Jednadvacetiletý Kurashev, jenž se představil na šampionátu před dvěma roky na Slovensku, hrál premiérovou sezonu v NHL. V 52 utkáních zaznamenal 15 bodů za osm branek a sedm asistencí. O tři roky starší Siegenthaler přišel do New Jersey před měsícem z Washingtonu a v NHL dosud sehrál 104 duelů a nasbíral 13 bodů (2+11). V 11 utkáních play off nebodoval. Na mistrovství světa se představí poprvé.

Zkušenosti z NHL mají také Berra, Diaz a Andrighetto, Vermin a další útočník Christoph Bertschy z Lausanne. Berra odchytal 76 utkání za Calgary, Colorado, Floridu a Anaheim, Andrighetto má na kontě za Montreal a Colorado 227 utkání včetně play off. Diaz dostal v Montrealu, New York Rangers a Calgary příležitost ve 214 utkáních. Müller za San Jose a New Jersey sehrál 188 utkání, Vermin 24 utkání za Tampu Bay a Bertschy devět zápasů za Minnesotu.

Na první šampionát se chystají vedle Siegenthalera gólman Melvin Nyffeler z Rapperswilu-Jona, obránci Fabian Heldner z Lausanne, Janis Jérome Moser z Bielu, Santeri Alatalo s Tobiasem Geisserem a s útočníkem Dariem Simionem z Zugu a další forvard Killian Mottet z Fribourgu. Jednatřicetiletý Alatalo je rodákem z Tampere, v mládežnických kategoriích reprezentoval Finsko a nově hájí barvy Švýcarska.

Při posledním škrtu vypadli obránci Dominik Egli z Rapperswilu, Michael Fora z Ambri-Piotty a útočníci Alessio Bertaggia z Lugana a Samuel Walser z Fribourgu.

Švýcaři vstoupí do turnaje příští týden v sobotu od 19:15 SELČ proti české reprezentaci. V dalších duelech ve skupině A změří síly s Dánskem, Švédskem, Slovenskem, Ruskem, Běloruskem a Velkou Británií.

Nominace hokejistů Švýcarska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Reto Berra (Fribourg-Gottéron)
Leonardo Genoni (Zug)
Melvin Nyffeler (Rapperswil-Jona)
obránci:
Santeri Alatalo (Zug)
Raphael Diaz (Zug)
Tobias Geisser (Zug)
Lukas Frick (Lausanne)
Fabian Heldner (Lausanne)
Romain Loeffel (Lugano)
Janis Jérome Moser (Biel-Bienne)
Ramon Untersander (Bern)
Mirco Müller (Leksand/Švéd.)
Jonas Siegenthaler (New Jersey/NHL)
útočníci:
Andres Ambühl (Davos)
Enzo Corvi (Davos)
Fabrice Herzog (Davos)
Grégory Hofmann (Zug)
Dario Simion (Zug)
Vincent Praplan (Bern)
Tristan Scherwey (Bern)
Noah Rod (Ženeva)
Joël Vermin (Ženeva)
Sven Andrighetto (Curych)
Christoph Bertschy (Lausanne)
Killian Mottet (Fribourg-Gottéron)
Nico Hischier (New Jersey/NHL)
Philipp Kurashev (Chicago/NHL)
Timo Meier (San Jose/NHL)

Reklama

Související témata: