Hlavní obsah

Slavia volá po červené pro Poborského, dosluhující vedení Strahova reaguje: Schůzku uspořádáme i Fouskovi a Šmicrovi

Aktualizováno

Zavolejte, ozvěte se, požádejte, není sebemenší problém, abychom schůzku se zástupci klubů České fotbalové ligy a divizí zorganizovali a uspořádali i pro vás. Karel Poborský kandidující na funkci předsedy to udělal, končící místopředseda asociace Martin Malík rovněž, přijďte se stejným požadavkem. Taková je reakce dosluhujícího strahovské vedení na postesk druhého z kandidátů na předsednické křeslo Petra Fouska v našem rozhovoru „Dva na jednoho“ na neférové počínání jeho protikandidáta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Článek

„Nádherným příkladem je eskapáda Jana Hořejšího, sekretáře řídící komise pro Čechy, který svolává Karlovi Poborskému setkání s kluby nehorázně na svazovou půdu bez přizvání dalších kandidátů," upozornil Fousek na schůzku svolanou do sídla fotbalové asociace na Strahově na pondělí 24. května.ve zmiňovaném rozhovoru, a poté i ve vydaném prohlášení.

Kromě jeho protikandidáta Karla Poborského účast na setkání se zástupci klubů třetí ligy a divize, kteří budou rovněž volit na valné hromadě svolané na 3. června do Nymburka nové vedení českého fotbalu, potvrdili i další kandidáti a hosté.

Třeba končící předseda FAČR Martin Malík ucházející se pro nové funkční období o funkci místopředsedy, třeba Adolf Šádek kandidující na funkci člena výkonného výboru nebo bývalý první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, nedávno opětovně zvolený předsedou krajského fotbalového svazu v Liberci.

„Tito kandidáti o schůzku požádali. Pouze oni, nikdo další se nepřidal. Pokud o podobnou schůzku budou mít zájem i další kandidáti, bude jim vyhověno, " reaguje generální sekretář Jan Pauly na Fouskův postesk i následné prohlášení.

Hnutí F-evoluce, které vyslalo do volebního boje o předsednické křeslo Vladimíra Šmicra, se k prohlášení Petra Fouska přidalo, pražská Slavia rovněž.

„Žádáme vysvětlení, z jakého důvodu byla tato schůzka organizována na půdě FAČR, jaký byl klíč pro výběr hostů z řad kandidátů na VH FAČR a kdo rozhodl o zapojení aparátu FAČR do volební kampaně," uvedl mistrovský klub z Edenu na svých oficiálních stránkách a šel ještě dál apelem obracejícím se přímo na Karla Poborského.

„Chtěli bychom se ho veřejně zeptat, zda takto pojatá volební kampaň je reálným naplněním jeho představy o nové budoucnosti českého fotbalu. Fotbal má být férový nejen na hřišti. Jsme hluboce zklamáni z podobného jednání a rádi bychom připomněli, že na hřišti by za podobné jednání mohlo padnout jediné rozhodnutí – červená karta a vyloučení ze hry."

Strahovský aparát v reakci na výzvu z Edenu poznamenal, že jak Petr Fousek, tak Vladimír Šmicer mohou o podobnou schůzku rovněž požádat, přičemž nic nebrání tomu, aby ji sekretář Řídící komise pro Čechy svolal a schůzka se uskutečnila. A samozřejmě v sídle asociace na Strahově.

„Jiří Hořejší to má ostatně v popisu práce. Jeho povinností je, aby informoval kluby, že se podobná schůzka uskuteční. A v sídle asociace, kde má řídící komise sídlo," připomněl Pauly, že náklady na schůzku a pronájem sálu jsou a budou v tom případě minimální. Pro Poborského, stejně jako pro Fouska či Šmicra.

I Karla Poborského osočení z úst Petra Fouska rozladilo. Výpad Slavie zrovna tak.

"Vždy jsem fotbal hrál radši na hřišti a viditelně, než v jeho zákulisí a za tím si stojím. Všechna osočení v této souvislosti považuji za falešná a populistická. Útoky proti mé osobě jsou čím dál tím nevybíravější a zatahují mě do zákulisních tahanic o moc a nepoctivých her, které odmítám hrát," reagoval na události posledních hodin a výpady protikandidáta Poborský.

Foto: FAČR

Kandidát na předsedu Karel Poborský.

"Čelím kritice, že neoprávněně využívám svého zaměstnaneckého poměru ve FAČR a prostory FAČR ke schůzce s Řídící komisí pro Čechy. Řídící komise pro Čechy má shodné sídlo jako FAČR a schůzky s nimi tak běžně probíhají na této adrese. Proč je tato praxe schůzek pro Petra Fouska důvodem pro „ostré odsouzení" a kritiku mé osoby, je pro mě známkou neprofesionality a neznalosti," napsal na svéfacebookové stránce a přidal, že pokud by o stejnou schůzku požádali i oba protikandidáti, proběhla by zcela shodným způsobem, organizoval by ji stejný člověk a pozval by účastníky podle svého uvážení.

"Na to já nemám žádný vliv. Tudíž se nejedná se o ukázku nějakého zvýhodňování nebo zneužívání, nýbrž o nepochopení chodu komise."

Reklama