Hlavní obsah

Šmíca hází ručník do ringu! Na předsedu kandidovat nebude, podpoří Fouska

Aktualizováno

Docela šokují zpráva. Pro fotbalové hnutí určitě. Internacionál Vladimír Šmicer nakonec nebude kandidovat na funkci předsedy FAČR, jak sdělil ČT, kde se měl účastnit první předvolební debaty. Svoji kandidaturu sice podal, během čtvrtka ovšem poslal do televize vzkaz, že kandidaturu stahuje. Zůstávají tak už jen dva kandidáti - Petr Fousek a Karel Poborský. Šmicer zdůraznil, že svým programem mu je bližší Fousek, jehož podpoří. O novém strahovském šéfovi rozhodne valná hromada 3. června v Nymburce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Článek

Očekávala se debata tří kandidátů. Těsně před televizním vystoupením se ovšem ukázalo, že uchazeči zůstali už jen dva.

„Nechci rozdělovat voliče, kteří touží po změně," oznámil Vladimír Šmicer, lídr F-evoluce s poukazem, že podpoří Petra Fouska, který by jej rád viděl ve výkonném výboru.

O tom, že Šmicer nakonec stáhne svoji kandidaturu a ze tří uchazečů o post předsedy FAČR zůstanou jen dva, se spekulovalo už delší dobu. Vicemistr Evropy z roku 1996 a vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem se nadále chce ucházet o místo ve výkonném výboru a podílet se na pozitivních změnách v českém fotbale.

Diplomat proti slavným hráčům. Fotbal mají řídit profesionální funkcionáři, říká Petr FousekVideo: Sport.cz

"Svým programem, názory a postoji k problémům v českém fotbale jsem se stal hlavním propagátorem reformního proudu, který svým programem deklaruje také Petr Fousek, jenž je mi proto jako kandidát bližší. Karel Poborský stojí jinde. Já chci změny na hlavních pozicích v asociaci, on ne. On šel do voleb podle svého tvrzení sám za sebe, já ne, vždy jsem měl okolo sebe kvalitní tým, což se ukázalo i tím, čeho jsme dosáhli. Já i Petr Fousek jsme zveřejnili, kdo nás na předsednickou funkci nominoval, Karel ne. Je to jeho právo, ale jestli chceme být pro veřejnost transparentní, měli bychom být my hlavním příkladem," zdůrazňuje Šmicer ve svém prohlášení.

"Silným rozčarováním pro mě je plánovaná pondělní schůzka třetiligových a divizních klubů s Karlem Poborským. Právě jejich delegáti budou mít na české straně možná klíčovou roli v rozhodnutí o směrování českého fotbalu v příštích letech. Nejde ani tak o skandální způsob, jakým byla schůzka pro Karla svolána, ale hlavně o jména, která na ni byla pozvána. Hořejší, Malík, Pelta, Pauly, Šádek... Mně už tam skutečně chybí jen jedno jméno - Roman Berbr. Tohle je sestava pro budoucnost a očistu českého fotbalu? Pro znovunabytí důvěry obchodních partnerů, fanoušků, institucí, odborné i široké veřejnosti? Všichni víme, že ne," podivuje se Šmicer.

Karel Poborský měsíc před volbami předsedy FAČR. Co říká o svých protikandidátech?Video: Sport.cz

"Cítím, že pokud chceme změnit fotbal, je třeba ponížit osobní ambice a vyjádřit vůli po nezbytné změně společně. Proto po zvážení všech skutečností, a také na základě výsledku jednání se zástupci většiny moravských delegátů, kteří preferují podporu právě Petra Fouska, jsem se rozhodl dále nekandidovat na post předsedy FAČR. Mohl bych o něj dále usilovat, ale nechci tím rozdělovat voliče, kteří touží po změně," vysvětluje své rozhodnutí.

Zůstává ovšem kandidátem do výkonného výboru, kde se chce podílet na pozitivních změnách v českém fotbale.

"Doufám, že všichni, kteří za mnou stojí, pochopí toto pro mě velmi složité rozhodnutí, ale současně věřím, že tímto krokem mohu v tuto chvíli nejvíce pomoci očistě fotbalu v České republice," véří Šmicer.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Zklamalo vás, že Vladimír Šmicer potvrdil předvolební spekulace a kandidaturu vzdal?
Ano
53,5 %
Ne
46,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4036 čtenářů.

Reklama

Související témata: