Hlavní obsah

Poslední naděje zhasla! Jaký verdikt si vyslechl Kúdela?

Praha
Aktualizováno

Verdikt, který nechtěl slyšet sám hráč, sešívaní ani národní tým. Odvolací komise UEFA zamítla odvolání fotbalisty Ondřeje Kúdely proti trestu za rasistickou urážku protihráče. Slávistický obránce tak přijde o EURO, přestože trenér Jaroslav Šilhavý pro něho nechával do poslední chvíle jedno místo volné. UEFA o zamítnutí odvolání informovala na svém webu. Kúdela posléze požádal o zdůvodnění rozhodnutí. Zváží také s právníky odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela s rodinou po utkání posledního kola nadstavby se Spartou.

Článek

Krutá rovnice. Deset zápasů dostal, jen dva už si odseděl. A trest platí, takže dlouhých osm utkání ještě zbývá...

Čtyřiatřicetiletý reprezentační obránce tak definitivně přišel o možnost startu na nadcházejícím mistrovství Evropy.

Finský záložník tmavé pleti v odvetě osmifinále v Glasgow po incidentu v 87. minutě utkání obvinil Ondřeje Kúdelu, že ho rasisticky urazil a nazval opicí. Český reprezentant připustil, že soupeře počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá.

Advokátní kancelář zastupující Kúdelu požádala o ústní projednání odvolání, které se konalo ve středu a trvalo přes čtyři a půl hodiny. Vyslechnuto bylo několik svědků - slávističtí hráči Simon Deli s Abdallahem Simou a masér, kteří byli poblíž incidentu, dva jazykoví experti a Kamarův spoluhráč Bongani Zungu. Ten tvrdí, že rasistickou urážku slyšel, údajně však uvedl jiná slova než Kamara. Odvolací komise pak večer potvrdila verdikt disciplinární komise UEFA.

"Podali jsme žádost o odůvodnění, což je podmínka pro zahájení mezinárodní sportovní arbitráže. Zvážíme ji během té doby. Více se vyjádříme zítra, kdy vydáme tiskovou zprávu," avizuje advokát René Cienciala z právní kanceláře Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje.

V nominaci na EURO chybí Kolář i Dočkal. Překvapením je liberecký Jakub Pešek

Sport.cz, FAČR

"Naděje umírá poslední. Věříme, že v případě Ondry stojí za to vyčerpat všechny možnosti, což se teď děje. Případně máme za něj připravená tři jména," avizoval při úterním oznámení nominace na ME trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý. Náhradu za Kúdelu bude vybírat ze čtveřice Michal Sadílek, Lukáš Kalvach, Patrizio Stronati a David Pavelka.

Reprezentace zvažovala ještě jednu poměrně nečekanou variantu. Že Kúdela na EURO oficiálně nominován bude, i když si na něm nezahraje. To v případě, že by si nemohl část trestu „odmazat", pokud by v nominaci nebyl.

Pak by reprezentace přišla o jedno z 26 povolených míst... Podle posledních zpráv ovšem nominace "na oko" není nutná, protože trest by se měl Kúdelovi umazávat automaticky se zápasy reprezentace, respektive Slavie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama