Hlavní obsah

Švédsko - Česko 2:4Fantastický obrat! Češi zvládli boj o přežití, na MS skolili Švédy a jsou ve hře o čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Wingerli 1 : 0
16. Rakell 2 : 0
42. Vrána 2 : 1
45. Kovář 2 : 2
49. Klok 2 : 3
59. Flek 2 : 4
Záznam online reportáže

Riga
Aktualizováno

Olympijské sportovní centrum v Rize se ve čtvrtek večer proměnilo ve fontánu české radosti. Národní tým přežil na mistrovství světa kritickou chvíli, se Švédy prohrával po dvou třetinách 0:2 a čtvrtfinále se mu vzdalovalo. Třemi zásahy během osmi minut třetí části však překlopil výsledek na svoji stranu a po výhře 4:2 uchoval reálnou naději na play off. O góly se postarali Vrána, Kovář, Klok a do prázdné branky Flek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Češi se radují z gólu proti Švédům. Zleva Matěj Stránský, Filip Chytil, autor branky Jakub Vrána a Libor Šulák.

Článek
Fotogalerie

Počtvrté na turnaji se v české brance objevil Hrubec a do sestavy se vrátil útočník Lenc, který doplnil třetí formaci se Špačkem a Stránským. Češi měli dobrý nástup. Vrána byl kvůli potížím s ramenem vedený v sestavě jako 13. útočník, přesto nakonec naskočil na led do druhé formace, a právě on vyprodukoval první velkou šanci. Jeho přihrávku prodloužil Chytil na úplně volného Sekáče, jenž ale trestuhodně nasměroval puk vedle pravé tyče. „Jsem prostě dřevák, takové šance se musí proměňovat," sypal si popel na hlavu útočník Omsku v rozhovoru pro Českou televizi.

Národní tým pokračoval v aktivitě, jenže gól nedal, což ho mrzelo. Švédové bez zraněného obránce Lundkvista totiž ve 13. minutě udeřili. Rasmussena ještě zblízka vychytal Hrubec, poté ale Wingerli nabral ve středním pásmu rychlost, dostal se před Šuláka a v úniku šikovně ztečoval Fribergovu nabídku nad Hrubcův beton.

Na české střídačce panovala záhy ještě smutnější nálada. Klok odešel na dvě minuty za krosček a Švédové přesilovku proměnili. Kempe našel Rakella, který trefil prostor u levé tyče.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Pešánova parta začala dobře i prostřední část. Sypala na švédskou branku řadu střel. Hanzl tečí, Hronek ranou a ani v početní výhodě pohotovou střelou Kubalík ale na Reideborna nevyzráli. Češi si v závěru periody vytvořili tlak, Hronek uvolnil Sekáče, jenž ze slibné pozice mířil mimo.

Čechům nepřálo ani štěstí, když Špaček vypálil z první, puk trefil Wingerliho hůl, od níž se přes Reidebornův beton odrazil do tyče. Švédové byli však silní v osobních soubojích, do velkých příležitostí soupeře moc nepouštěli a parta Filipa Pešána se před poslední dvacetiminutovkou ocitla ve svízelné situaci.

Po druhé pauze se ovšem v aréně děly věci. Hráči v červenobílých dresech rozpoutali na ledě gólový uragán, který do té doby sebevědomého soka smetl. Při ataku na Hronka vznikla ještě v samém závěru druhé třetiny na ledě potyčka, po níž šli Švédové do čtyř a pykali. Stránský v početní výhodě dobře clonil, Vrána si srovnal puk na střelu a zacílil přesně pod horní tyč. Útočník Detroitu nalil Čechům krev do žil. Ti doslova létali po ledě a vzápětí mohlo být vyrovnáno. Kovář se ocitl sám před Reidebornem, dobře provedl blafák a střílel z úhlu do odkryté klece, jenže na brankové čáře zachránila Švédy od vyrovnání hokejka Pudase, jenž odpálil kotouč do bezpečí.

Přesto se český kapitán gólu dočkal. Sekáč mu v přesilovce hezky nabil mezi kruhy a centr Zugu srovnal na 2:2!

To ale nebylo všechno. Ve 49. minutě se po vyhraném buly dostal kotouč od Kováře na modrou ke Klokovi, který ho švihem nahodil na branku a obrat byl dokonán! Švédové prahli po vyrovnání, jenže Hrubec vytáhl několik výtečných zákroků. Marně se ho snažil překonat třeba Olofsson. Češi hráli velmi obětavě, zblokovali řadu střel. Seveřané to v závěru zkusili ještě v šesti, jenže Flek přesprintoval Rakella a do prázdné klece zpečetil český triumf. Po něm se Pešánův výběr posunul s pěti body ze čtyř zápasů na čtvrté místo a má boj o čtvrtfinále stále ve svých rukou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Česká republika - Švédsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 42. J. Vrána (M. Stránský), 45. Jan Kovář (Sekáč, D. Kubalík), 49. Klok (Jan Kovář), 59. Flek (D. Kubalík) - 13. Wingerli (Friberg), 16. Rakell (A. Kempe, Nygren). Rozhodčí: Gofman, Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Bez diváků.
ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šustr, Šulák, Sklenička - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - Blümel. Trenér: Filip Pešán.
Švédsko: Reideborn - Pudas, Tömmernes, Lööv, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Sellgren - Rakell, P. Lindholm, O. Lindberg - M. Kempe, A. Kempe, Rasmussen - Olofsson, Lundeström, Sörensen - Friberg, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.
1.Rusko4300115:79
2.Švýcarsko4300114:109
3.Slovensko4300111:129
4.ČR4110212:135
5.Dánsko411027:95
6.Bělorusko410128:124
7.V. Británie410128:154
8.Švédsko4100312:93
Oznámkujte českou hokejovou reprezentaci po výhře nad Švédskem. (Jako ve škole: 1-nejlepší, 5-nejhorší)
1
61,9 %
2
26,9 %
3
7,6 %
4
1,3 %
5
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56062 čtenářů.

Reklama