Hlavní obsah

Kúdela se nevzdává. Využije poslední možnost, jak změnit tvrdý trest od UEFA

Obránce Slavie a fotbalové reprezentace Ondřej Kúdela využije i poslední možnost, jak se bránit proti desetizápasovému trestu za údajnou urážku hráče Glasgow Rangers Glena Kamary. Odvolá se i k mezinárodní arbitráži CAS. Čtyřiatřicetiletého reprezentačního obránce mrzí, že přijde o nadcházející mistrovství Evropy, ale chce očistit své jméno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie se odvolal k CAS.

Článek

Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA v dubnu potrestala Kúdelu za incident z 87. minuty odvetného utkání osmifinále Evropské ligy v Glasgowě, které Slavia vyhrála 2:0 a postoupila. Záložník Kamara poté, co mu český stoper cosi pošeptal, obvinil obránce Slavie z rasistické urážky a z toho, že ho nazval opicí. Kúdela připustil, že finského hráče tmavé pleti počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá.

Disciplinární komise při dubnovém verdiktu usoudila, že se Kúdela rasismu dopustil, i když vyšetřoval, který se událostmi v Glasgow zabýval, podle Slavie a hráčových právníků žádný důkaz nenašel. Advokátní kancelář zastupující Kúdelu požádala o ústní projednání odvolání, které se konalo on-line formou ve středu. Vyslechnuto bylo několik svědků. Odvolací komise poté potvrdila verdikt disciplinárky.

"Po dohodě s klientem jsme ještě včera večer podali žádost o odůvodnění rozhodnutí o našem odvolání, to je podmínka pro zahájení mezinárodní sportovní arbitráže. Dnes jsme se s klientem dohodli, že tento krok učiníme," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK advokát René Cienciala z právní kanceláře Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie a brankář Přemysl Kovář během oslavy zisku mistrovského titulu po utkání s Plzní.

Kúdela ve středu definitivně přišel o naději na start na Euru, do kterého český tým vstoupí 14. června. Uzávěrka nominací na šampionát je 1. června a do té doby se odvolání u mezinárodní arbitráže nedá stihnout. Kúdela už dvě z 10 utkání v soutěžích UEFA vynechal ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu.

"Mrzí mě, že jsem přišel o Euro, ale chci očistit své jméno, takže budeme bojovat dál. Děkuju rodině, Slavii a panu Tvrdíkovi (šéfovi klubu), fanouškům i veřejnosti za obrovskou podporu. Moc si toho vážím," řekl Kúdela.

"Uvědomuji si, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto," uvedl již dříve.

Kúdelovi při odvolání u UEFA nepomohlo, že Kamara během předchozího disciplinárního řízení podle právníků dokonce čtyřikrát změnil výpověď a jeho spoluhráč z Rangers Bongani Zungu coby svědek údajné urážky uvedl jiná slova než finský záložník. Obhajoba českého stopera také upozornila, že obránce má tak nízké znalosti angličtiny, že by nedokázal říci "Jsi z...aná opice a víš, že jsi", jak tvrdí Kamara.

Kúdelovi se bude zbylých osm zápasů z trestu odečítat od prvního utkání českého týmu na Euru. Předchozí dva přípravné duely v Itálii a s Albánií se nepočítají, jelikož nejsou soutěžní. "Bylo nám písemně potvrzeno, že hráč nemusí být zahrnut do příslušného seznamu hráčů národního týmu, aby mohl platně vykonat své vyloučení," dodal Cienciala.

Reklama

Související témata: