Hlavní obsah

Bolestivé grimasy, pak klíčová trefa. Našli jsme svoji hru, těší Vránu důležitý skalp

Jeho start byl kvůli zdravotním problémům nejistý. V zápise byl vedený jako třináctý útočník, přesto Jakub Vrána do veledůležité bitvy se Švédy naskočil, a nakonec se stal jedním z opěvovaných hrdinů čtvrtečního večera. Právě on v závěrečné části nastartoval český obrat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Češi se radují z gólu proti Švédům. Zleva Matěj Stránský, Filip Chytil, autor branky Jakub Vrána a Libor Šulák.

Článek
Fotogalerie

„Důležitej zápas pro nás," řekl pro Českou televizi po výhře 4:2 pětadvacetiletý křídelník, který po sedmdesáti sekundách třetí části ranou v přesilovce pod horní tyč snížil na 1:2 a polil mužstvo živou vodu. Češi poté na ledě rozpoutali gólový tajfun, který Tři korunky zničil.

Po čtyřiceti minutách to přitom na žádný happy end nevypadalo. Češi dvakrát inkasovali, Švédové byli silní v osobních soubojích, nepouštěli Pešánovu partu do příliš velkých šancí a mířili za výhrou, která by jim uchovala reálnou šanci na čtvrtfinále.

„Samozřejmě jsme nechtěli panikařit, ale není to lehké, když prohráváte 0:2 po první třetině. Byli jsme trpěliví, našli jsme během zápasu svoji hru a systém, co chceme hrát. Padlo nám to tam," oddechl si Vrána, který nastoupil do třináctého utkání za národní tým a číslo, které je považováno za symbol smůly, mu přineslo štěstí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jakub Vrána (uprostřed) se snaží překonat brankáře Švédska Adama Reideborna, vpravo je Magnus Nygren.

„Dal velkej gól, což je jeho práce. Od toho tady je, on to umí, a nakonec byl vyhlášenej nejlepším hráčem zápasu, takže super. Budeme potřebovat od něj takové věci, abychom byli na turnaji úspěšní," prohlásil na adresu odchovance Letňan kapitán Jan Kovář, který ve 45. minutě srovnal na 2:2 a poté připravil vítězný gól pro Kloka.

„O druhé přestávce v kabině už to nebylo o nějaké taktice, ale spíš o tom, abychom pořád věřili. Věděli jsme, že začínáme přesilovkou, která bude hrozně důležitá. Nakonec jsme z toho dali gól, což nás hodně povzbudilo," líčil Kovář. Do střelecké listiny se ve čtvrtek mohl zapsat hned dvakrát, ale puk mířící do sítě mu z brankové čářy odpálil do bezpečí obránce Pudas. „Už jsem myslel, že to bude gól a najednou se tam objevila hokejka. Ještě zvednutá a trefil jsem patku," popisoval svoji obrovskou příležitost, která ho po zápase nemrzela.

Češi znovu potvrdili, že jim na turnaji fungují přesilovky, proti Švédům využili dvě a díky nim i smazali dvoubrankový deficit. „To je naše pointa tam jít a ohrozit gólmana, v důležitých momentech to může rozhodnout i zápas. Dneska se nám to povedlo," utrousil Vrána, který stejně jako Kovář ocenil obětavost a blokování střel.

Měl potíže s ramenem, ve středu netrénoval a do utkání měl být původně připravený jako třináctý forvard. Přesto naskočil do druhé formace a byl u první slibné šance Česka, když po jeho přihrávce prodloužil Chytil puk na Sekáče, který však minul. Během první třetiny ale Vrána odjel na střídačku s bolestivou grimasou a s jeho dalším pokračováním v zápase to nevypadalo dobře. Přesto hrál dál a ve třetí části přišla jeho velká chvíle...

„Nechci o tom moc mluvit, není to úplně stoprocentní. Medical Team ale tady dělá výbornou práci a hrozně mi pomáhá, abych mohl hrát," tvrdil Vrána pro Českou televizi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama