Hlavní obsah

Nenápadný český šikula Hanzl drtí soupeře na vhazování

S úspěšností přes 63 procent patří na letošním MS mezi vůbec nejúspěšnější hokejisty na vhazování. Nenápadně hrající Robin Hanzl je v Rize na buly českým trumfem. Statistiky sice nesleduje, sám ale úspěšnost vyhraných vhazování vycítí. „Buly je zásadní, určuje, jestli je jeho tým na puku, nebo ne," vystihuje smysl této činnosti 32letý centr.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Souboj českých hokejistů s Bělorusy. Zleva Sergej Kosticyn, Robin Hanzl, Jegor Šarangovič a Adam Musil.

Článek

„Statistiky nesleduju, ale samozřejmě každý centr vycítí, jak se mu v této klíčové činnosti vede," přibližuje útočník, jenž má na kontě 36 vyhraných a jen 21 prohraných vhazování. „Při zápase nemáte šanci je počítat. Pokud má ale střední útočník úspěšnost nad padesát procent, může být spokojený. Buly je zásadní, protože určuje, jestli jeho tým hraje na puku nebo bez něj," uvažuje.

Cítí velkou důvěru trenéra Filipa Pešána, který ho posílá hlavně na buly v obranném pásmu. „Tam je důležité dostat puk pod kontrolu, abychom se nedostávali pod tlak. Není čas experimentovat, protože hrozba pro vlastní branku je akutní. Naopak v útočném pásmu někdy lze při vhazování i trochu zariskovat," líčí 32letý Hanzl.

Za rozhodující faktor úspěchu na buly označuje reakční dobu centra i jeho šikovnost. „Každý sudí hází puk trochu jinak, ale musíte jeho pohyb pozorně sledovat. Buly se dá vyhrát technicky nebo silou, většinou volím ten druhý způsob. Každý má nějakou svou tajnou fintičku, jak získat puk pro sebe nebo ho uhrát alespoň do neutrální zóny," prozrazuje detaily.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Šimon Hrubec, Michal Moravčík (60), Robin Hanzl (78) a Adam Musil kolem běloruského reprezentanta Geoffa Platta.

Pravidla pro chování hráčů na vhazování se v posledních letech dost zpřísnila. „Už se netoleruje zaklesnutí hokejek a odehrání puku nohou," líčí Hanzl. Centři se ale už nevykazují z buly. „Nemontujou se tak do toho křídla, jenže po napomenutí vás sudí za opakovaně špatně provedené vhazování může i vyloučit. Za celou kariéru jsem ale dvojku za buly nedostal. Pamatuju ale pár hloupě prohraných buly, která skončila obdrženým gólem," přemítá.

Svou bilanci si může Hanzl ještě vylepšit dnes proti Britům, s nimiž se Česko utká vůbec poprvé v historii. „Neprezentují vůbec špatným hokejem, potrápili snad každého, kdo proti nim stál. Tempo zápasu ale chceme určovat my, úspěšná vhazování tomu mohu určitě pomoct," naznačuje Hanzl.

Reklama

Související témata: