Hlavní obsah

USA – Slovensko 6:1Slovenské naděje na semifinále MS spláchli Američané!

Aktualizováno

Hokejisté Spojených států amerických postoupili do semifinále mistrovství světa v Rize. Na úvod vyřazovacích bojů porazili Slovensko 6:1. Dalšího soupeře určí svěřencům kouče Jacka Capuana až výsledky zbývajících čtvrtfinálových utkání, která začnou v 19:15 SELČ.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Hokejisté Spojených států se radují z branky

Článek
Fotogalerie

Američané vykročili za jistotou účasti v zápasech o medaile hned během úvodní třetiny, kterou vyhráli 3:0. Všechny tři góly vstřelili mezi 14. a 20. minutou. Dvakrát se prosadili mezi střelce útočníci Colin Blackwell a Conor Garland. Po dvou nahrávkách posbírali obránce Christian Wolanin a útočníci Kevin Labanc, Eric Robinson a Trevor Moore.

Slováci, kteří hráli play off teprve podruhé od stříbra z MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu, se prosadili až po polovině zápasu, kdy snížil na 1:3 Peter Cehlárik, jenž byl s 10 body (4+6) ze sedmi odehraných duelů nejproduktivnějším hráčem základních skupin. Stejně jako v roce 2013 však bylo nakonec čtvrtfinále jejich konečnou.

Zámořský favorit vlétl do zápasu ve velkém stylu. Hned v úvodních sekundách přišla rychlá akce, na jejímž konci byl Labanc, při zakončení do odkryté branky však trefil jen zvenčí levou tyčku za zády gólmana Húsky. Už na konci třetí minuty měl výběr USA k dispozici 106 sekund přesilovky pět na tři, ale soupeř se dokázal ubránit. V těžkých chvílích vytáhl fantastický zákrok Húska, když proti němu zakončoval zblízka osamocený Moore.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Ve 14. minutě ale našlápl kapitán Boyle a z kruhu pro vhazování otevřel skóre dokonale přesnou ranou na vzdálenější tyčku, od níž se puk odrazil do sítě. V 16. minutě předvedli Američané parádní kontr, kdy Robinson vyvezl kotouč, Labanc jeho přihrávku přesměroval na Blackwella a ten nedal z prostoru mezi kruhy Húskovi šanci. Petersen pak vychytal Kelemena a půl minuty před přestávkou přidal třetí gól Američanů Garland.

S více než slibným náskokem v zádech pak američtí hokejisté výrazně ubrali ze svých ofenzivních manévrů a spíše čekali, kdy jim Slováci nabídnou prostor při snaze o zvrat. Roman a Moore stavem nepohnuli, ve 33. minutě však Cehlárik překvapil Petersena pokusem na bližší tyčku a snížil.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Slovenský gólman na tento pokus nedosáhl

Blackwell vzal Slovákům naději

Jenže místo kontaktního gólu po Rosandičově šanci přišla parádní kombinace Američanů, na jejímž konci byl Blackwell a dal svůj druhý dnešní gól. Ve třetím dějství už zámořský tým nedopustil ani náznak jakékoliv komplikace.

Bezpečně si pohlídal vedení, rozdíl ve skóre naopak ještě navýšili Chmelevski a Garland, pro něhož šlo rovněž o druhý zásah v utkání. Američané tak mohli po sedmé výhře za sebou v lotyšské metropoli oslavit po třech letech postup mezi nejlepší kvarteto šampionátu.

V roce 2018 dosáhli v Dánsku na bronz, když v utkání o třetí místo přehráli Kanadu.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Čtvrtfinále (Arena Riga):
USA - Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) - 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Tscherrig - Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití.
USA: Petersen - Wolanin, M. Roy, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Hellickson, Ch. Wideman - Robertson, T. Moore, Garland - Donato, Drury, T. Thompson - Beniers, Blackwell, Labanc - Robinson, B. Boyle, Rooney - Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.
Slovensko: Húska - Gernát, Kňažko, Rosandič, Nemec, Jánošík, Grman, Bučko, Ďaloga - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Studenič, Krištof, Slafkovský - Pospíšil, M. Roman, Kelemen - Buc, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.