Hlavní obsah

Promluvil a padaly koule od krku. Rekordman si po včelce připomene českou legendu

Praha

Rozjezd letní sezony po zisku titulu halového mistra Evropy má koulař Tomáš Staněk pozvolnější, poraněný štíhlý sval ve stehně ještě potřeboval čas na rekonvalescenci. Proto po Zlaté tretře odřekl start na Diamantové lize v Dauhá a do kruhu se vrátí až v pondělí při tradičním Memoriálu Josefa Odložila na pražské Julisce.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk zasvěcuje děti do techniky vrhu koulí v rámci akce Atleti spolu.

Článek

Zranění z haly zanechalo větší následky, protože ho nestihl doléčit kvůli odjezdu na soustředění do Jihoafrické republiky. Na Zlaté tretře skončil s výkonem 20,11 m čtvrtý.

„Byl jsem na sonu a doktor říkal, že by bylo lepší týden nezávodit, a aplikoval mi injekci, aby vazivo změklo. Pak jsem dostal ještě jednu včelku a pochvalu, jak se hojím, a v pondělí bych mohl být v kruhu zase zlobivej,“ usmívá se český rekordman, který si vylepšoval tréninkové osobní rekordy z místa i půlotočky. A doufá, že v pondělí to prodá.

Program a hvězdy pondělního Memoriálu Josefa Odložila
17.00 oštěp Ž (Špotáková, Viljoenová), 17.30 tyč Ž, 18.02 dálka M (Juška) a výška Ž (Levčenková, Hrubá), 18.10 100 m př. Ž (Georgeová), 18.20 110 m př. M (Baji, Svoboda), 18.40 1500 m M (Holuša) a koule M (Staněk, Sinančevič), 18.55 200 m Ž (Henryová) a oštěp M (Veselý, Chopra, Frydrych), 19.05 400 m př. M, 19.15 400 m př. Ž, 19.25 800 m Ž (Mezuliáníková), 19.35 400 m M (Maslák), 19.50 100 m M (Rodgers, Stromšík, Veleba).
Živě na ČT sport od 18.05.

Hlavními soupeři by měli být Lucemburčan Bob Bertemes s osobním rekordem přes 22 metrů a Armin Sinančevič, který v Dauhá posunul srbský rekord na 21,88 m a předvedl nejkvalitnější výkon, přesto skončil při podivných pravidlech Diamantové ligy třetí.

„Výkon za 21 metrů by neměl být velkým problémem,“ věří Staněk, jenž se představí v rámci memoriálové disciplíny legendárního koulaře a kouče Jaroslava Brabce. „Zažil jsem ho jen jednou na tréninku. Měl takový respekt, že když promluvil, padaly nám koule od krku,“ líčí.

Diváci musejí pro vstup na Julisku vyplnit prohlášení, že nemají příznaky covidu-19 a splňují podmínky pro bezinfekčnost, jako je absolvování testu s negativním výsledkem, prodělání covidu v posledním půlroce nebo alespoň 22 dní od první dávky očkování. Formulář bude k dispozici u vstupu, případně je ke stažení na webu mítinku.

Reklama