Hlavní obsah

Volejbalista Čech se těší na poháry i spolupráci s idolem

Praha

Stojí před životní výzvou. Odchovanec Opavy Daniel Čech strávil pět let ve Zlíně, teď ale přestupuje do mužstva s vyššími ambicemi. Vytáhlý volejbalista podepsal dvouletou smlouvu s pražskými Lvy, v jejichž dresu má přispět minimálně k zisku extraligové medaile. Čtyřiadvacetiletého smečaře čeká těžká práce, na jeho postu řádí dva reprezentanti – Austrálie a Srbska, v záloze číhá člen juniorského nároďáku. Trenér Tomáš Pomr ale o Čchovi hovoří s respektem. „Dana jsme sledovali delší dobu. Cítíme u něj obrovský potenciál. Má dobré skokanské dispozice, kvalitní servis, umí útočit a v poslední době zlepšil i přihrávku," oceňuje kouč.

Foto: Český volejbal

Volejbalista Daniel Čech je posilou Lvů Praha.

Článek

Čím vás oslovila nabídka Lvů?

Ve Zlíně už jsem stagnoval, potřeboval jsem nový impulz. Cítil jsem, že v Praze jsou pro to ideální podmínky, výkonnostně se mohu někam posunout. Lvi mi vyšli ve všem vstříc. Mluvil jsem s trenérem, řekl mi, jaká bude osa týmu, jakou v něm budu plnit roli. To mě přesvědčilo. Také jsem věděl, že se klub dostal do evropských pohárů a nahrává v něm Kuba Janouch.

Co vás na spolupráci láká?

Jde o našeho nejlepšího nahrávače, kapitána reprezentace. V době, kdy jsem byl žáček v Opavě, tam působil v mužích. Obdivoval jsem ho. Říkal jsem si, že si s ním musím zahrát. A takhle se vše vyvrbilo.

Znáte se?

Jen od vidění. Párkrát jsme se pozdravili. Těším se, až se blíže poznáme.

Bude vám jeho styl nahrávky vyhovovat?

Mohl by mi sedět. Co jsem slyšel, Kuba se dovede stylu svých smečařů přizpůsobit. A opačně je umí na hřišti správně dirigovat.

Trenér Pomr vás sledoval. Věří vám. To musí smečaře zahřát na duši...

Jeho výrok mě moc potěšil. Nedá na výsledek jednoho zápasu, vnímá dlouhodobou práci. Důvěra je důležitá.

Konkurence je veliká. Dovedete si představit, že na začátku budete více trénovat, než hrát?

Tak to může být. Ale bylo mi řečeno, že nás tři vnímá jako vyrovnané smečaře a chce nás pravidelně točit. Rozhodne aktuální rozpoložení a forma. Konkurenci vítám, dodá mi onen impulz. Boj o sestavu vás nutí daleko více makat. Vím, že mám hodně rezerv. Chci se zlepšit.

Především na přihrávce? Jak to s ní vypadá?

S názorem trenéra musím souhlasit, na přihrávce cítím největší rezervy. Poslední dva roky ve Zlíně jsem hrával v základu, tudíž jsem si už na určitý tlak zvykl a přihrávku zlepšil. Nezbývá než se opět posunout.

Čím chcete obohatit hru Lvů?

Třeba svou pracovitostí. Od Boha jsem dostal do vínku tělesné dispozice a snažím se je co nejvíce využívat ve prospěch týmu. Mohl bych pomoci třeba s bodovými balony, v horších nahrávkách se cítím paradoxně lépe než v dobrých.

Těšíte se na život v metropoli?

Do Prahy přijedu sám, bude to pro mě velká změna. Zlín je v porovnání malé město. Chtěl bych Prahu a život v ní začít objevovat. Lvi jsou velký klub. Všechno pro mě bude větší.

Včetně Unyp areny. Loni jste v ní jednou nastoupil. Vyhovovala vám?

Jde o krásnou a moderní halu. Splňuje všechny parametry, hrály se v ní evropské poháry, nastupovala v ní reprezentace. Mně se v ní hrálo dobře a drobné problémy s orientací se vyřeší během pár tréninků.

Smlouvu jste podepsal na dva roky. Kam byste se chtěl za tu dobu posunout?

Chci co nejvíce zlepšit svůj herní projev a dosáhnout výborných výsledků. Ambice máme nejvyšší. Všichni kluci touží po titulu. Nesmíme se bát a udělat pro něj všechno.

Po vypršení kontraktu budete v ideálním věku, uvažujete pak o přestupu do ciziny?

Určitě bych ho nevylučoval, ale teď se soustředím jen na Lvy. Pokud trváte na nějaké destinaci, kde bych si rád zahrál, pak nebudu vůbec originální. Snem každého volejbalisty je Itálie nebo Polsko. Ani já nejsem výjimkou.

Reklama

Související témata: