Hlavní obsah

Itálie - Česko 4:0Italský test skončil debaklem! A také vystřízlivěním

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Immobile 1 : 0
42. Barella 2 : 0
66. Insigne 3 : 0
73. Berardi 4 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První z testů před startem evropského šampionátu české reprezentaci vůbec nevyšel. Ani výsledkem, natož předvedenou hrou. Už před duelem v Boloni bylo iluzorní se domnívat, že by právě Šilhavého výběr připravil italské squadře první prohru po úspěšné šnůře 26 zápasů, přesto se čekal v konfrontaci s jedním z favoritů EURO větší vzdor, odpor, a hlavně mnohem kvalitnější výkon. Zvláště po jarním vzepětí proti Belgii. Debakl 0:4 ovšem představuje kruté procitnutí do fotbalové reality a připomenutí, jak velký rozdíl je stále mezi evropskými top týmy a českou reprezentací.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italský reprezentant Nicola Barella (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól v přípravném duelu s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie

Přitom v úvodu se zdálo, že nejde jen o Janktův slib. Natož pak o předzápasové fanfaronství.

„I pro Italy to bude dobrá prověrka. Narazí na tým, který nebude čekat na své polovině a bránit výsledek, ale bude chtít hrát fotbal," sliboval legionář z Janova před boloňským testem české reprezentace. Prvním před cestou na EURO.

Šilhavého tým skutečně aktivně začal. Držel míč, kombinoval, na prvních deset minut se usadil na polovině squadry. A to přitom domácí nastoupili v silné sestavě, o čemž svědčila nejen přítomnost rutinérské stoperské dvojice Bonucci - Chiellini, ale i to, že se na trávníku objevil i čerstvý vítěz Ligy mistrů Jorginho. I několik centrů do italské šestnáctky mířilo, Krmenčík se dokonce pokusil Donnarummu překvapit lobbem z dálky. Šlo ovšem jen pokusy. Nebo spíš pouze o náznaky pokusů.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Ve vzdušném souboji Michael Krmenčík a Giorgio Chiellini.

Na účelně hrající squadru si však Češi nepřišli. Italové se drželi své taktiky a svého fotbalu. Organizovaného, disciplinovaného, promyšleného, nabírajícího s ubíhajícími minutami na obrátkách i vyšším rytmu.

Přitom trpělivě čekali na svou chvíli.

Přišla až překvapivě brzy. Brabec s Bořilem nezvládli vzdušný souboj s podstatně menším Berardim, Čelůstka si nevěděl rady s Immobilem, jemuž dopřál přemíru prostoru. Proto střelu jen tečoval a domácí nejenže vedli, ale český tým dokonale vykolejili.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Střelec úvodního italského gólu Ciro Immobile.

Od té chvíle už působila Janktova slova opravdu jen jako výkřik do větru, protože Šilhavého tým se vytratil, vyklidil hřiště a vůbec nevěděl, co hrát a čím Italy eliminovat.

Hlavičkující Immobile v další příležitosti druhý gól nepřidal, ale tři minuty před přestávkou podtrhl Barella rozdíl mezi italským a českým týmem. Zase po chybě Brabce s Čelůstkou, kteří před ním ustupovali a dopřávali mu prostor, znovu po teči, tentokrát v podání Bořila.

Brankáři Pavlenkovi nezbylo než zůstat nevěřícně klečet na trávníku. Během první půle si nesáhl na míč, inkasoval však dvakrát.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

David Zima (vlevo) bojuje o míč s Italem Cirem Immobilem.

Trenér Šilhavý proto logicky sáhl do sestavy a poslal na hřiště Zimu, Součka a Schicka.

Přesto mohlo být hned pět minut po přestávce ještě hůř. Při Berardiho střele z přímého kopu se zeď před Pavlenkou rozestoupila a ten měl hodně práce, aby míč zkrotil. A další možnosti squadry přicházely...

Insigne však bránu netrefil, zapomenutý Chiellini po centru z rohového kopu střílel také vedle.

Jenže k debaklu se schylovalo a český celek nebyl s to, aby mu zabránil.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Italský zadák Giorgio Chiellini se občerstvuje během přípravného utkání s českým týmem.

Hra se úplně rozpadla, chyb přibývalo, bojovnost a zápal se vytratil, ani střídání a změny v sestavě na rozdílu mezi oběma týmy nic nezměnily. Ten byl totiž příliš výrazný, takže se promítl i do skóre.

Nejdřív se o jeho změnu postaral Insigne, kterého Coufal nezastavil, takže kapitán Neapole se objevil zcela sám před Pavlenkou a trefil se potřetí. Sedm minut po něm si de facto totéž zopakoval s přispěním chybujícího Zimy Berardi.

Debakl a předšampionátové vystřízlivění tak bylo na světě. A dokonalé!

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Ani střídající Tomáš Souček se v přípravě proti Italům gólově neprosadil.

Zbyla vlastně jen útěcha, že všechno zlé může být pro něco dobré. V druhé generálce v úterý v Praze s Albánii, ale třeba i 14. června v Glasgow v úvodním duelu mistrovství Evropy proti Skotsku.

Přípravné fotbalové utkání v Boloni:
Itálie - Česko 4:0 (2:0)
Branky: 23. Immobile, 42. Barella, 66. Insigne, 73. Berardi. Rozhodčí: Tschudi - Josipovic, Sbrissa (všichni Švýcarsko).
Itálie: Donnarumma – Florenzi (86. Tolói), Bonucci, Chiellini (64. Acerbi), Spinazzola (64. Emerson) – Barella, Jorginho (63. Cristante), Locatelli – Berardi (77. Chiesa), Immobile (78.Raspadori), Insigne. Trenér: Mancini.
Česko: Pavlenka - Coufal, Čelůstka (46. Zima), Brabec, Bořil - Král, Darida (81. Sadílek) - Masopust (61. Ševčík), Barák (46. Souček), Jankto (61. Vydra) - Krmenčík (46. Schick). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: