Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Muž, který hledal a nenašel. Pešán rychle ztrácel důvěru k hráčům, nepomohly ani montérky

Výsledky ani hra českých hokejistů v Rize fanoušky rozhodně nenadchly, přitom podle jmen se pro šampionát poskládal solidní národní tým. Vítězství v posledním díle evropské tour dávalo snad i medailové vyhlídky. Ještě reprezentace dostala slušnou injekci z posil NHL a už se jen čekalo, jak trenér Filip Pešán mužstvo v dějišti turnaje vyladí. A přiznejme si na rovinu, nepovedlo se mu to vůbec.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Filip Pešán uděluje pokyny svým svěřencům v utkání s Dánskem.

Článek

Pešán vždycky působil jako ten, který si ví na střídačce za všech okolností rady a dělá správná rozhodnutí. Na mistrovství světa chtěl být tím koučem, který všechno řídí, prosazuje své plány a jak sám říkal, dokáže hráče svázat do systému. Jenže velmi rychle k nim ztrácel důvěru, neustále něco měnil a míchal sestavou tak usilovně, až z toho vznikl dost nechutný hokejový koktejl.

Sice říkal, že hledá tu správnou tvář týmu, jenže za osm utkání nic nenašel. Pešán tápal a působil tak, že neví, co má s mužstvem dělat. Místo potřebného klidu do něj vnášel spíš chaos, v němž upadali do šedi průměru i výborní hokejisté. Není pak divu, že se česká reprezentace během šampionátu ocitla několikrát ve stavu klinické smrti a velmi vážně jí hrozilo, že vůbec poprvé v historii nebude hrát na MS ani čtvrtfinále.

Nakonec do té propasti místo ní spadli Švédové. Jasně, jsou tu i česká pozitiva, úžasný obrat ve třetí třetině právě s nimi, k postupu ze skupiny tolik potřebné a vydřené výhry nad Dány i Bělorusy, ale jinak to byla hokejová křeč a bída, spojená s trenérovým zoufalstvím. Už jen vlastním podivem nad tím, jak široké kluziště v Rize je, naznačil hloupost závěrečné přípravy v pražské O2 areně, kde má led zámořské rozměry.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Některé hráče za malichernosti zatracoval, dokonce mluvil o veřejných mini popravách, a naopak další vyloženě se trápící hokejisty nechával v sestavě. Za všechno mluví šachy kolem prvního útoku. S Kubalíkem a Kovářem odehrál první dvě utkání Vrána a nefungovalo to. Kouč tak zkoušel různé jiné varianty, neustále hledal. Nakonec ale vymyslel, světe div se, že se pro čtvrtfinále vrátí k nefunkčnímu modelu. A když během duely s Finy zjistil, že platí status quo, tak elitní hráče zase od sebe roztrhl.

Oblíbeným Pešánovým úslovím během turnaje bylo, že hráči musí obléknout montérky a začít makat. Jenže, jak naložit s neodbytným pocitem, že měl v Rize k dispozici dobrý tým, který zahrál výrazně pod své možnosti, což jde logicky za trenérem?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Zatím ani jako šéftrenér, ani jako kouč na reprezentační střídačce Pešán neudělal nic viditelného, aby se český hokej pohnul. Tedy ne dál a dál sestupným směrem, nýbrž konečně někam vzhůru.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: