Hlavní obsah

Bude Král spasitelem? Děravá obrana se před EURO sype, také proto další debakl

Boloňa

Dokázali porazit Anglii, remizovat s Belgií. Zdálo se, že fotbaloví reprezentanti se mohou měřit s velkými soupeři. Páteční debakl 0:4 v Itálii v předposlední přípravě před odjezdem na EURO místo optimismu ovšem připomněl výbuch 0:5 v Anglii, na niž národní tým na turnaji znovu narazí. „Přiznám se, že se mi to v hlavě honilo,“ netají trenér Jaroslav Šilhavý, před nímž najednou vyvstala spousta problémů.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Alex Král během utkání v Itálii.

Článek
Fotogalerie

Jediné pozitivum, nešlo o soutěžní zápas. Dál už jen starosti a vrásky.

„Pro nás velká facka. Štve mě, prohrát takovým rozdílem. Ze špatného výkonu zákonitě vyplynul i špatný výsledek. Naopak Italové hráli skvěle, byli výborní na míči," uznává trenér Jaroslav Šilhavý.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Je lepší prohrát teď než na samotném mistrovství. Musíme se z toho oklepat, poučit a jít dál. Hodit facku za hlavu, přemýšlet už o dalším zápase. Čeká nás Albánie a pak samotné mistrovství," dodává kouč.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Trenér Jaroslav Šilhavý během utkání v Itálii.

Český celek bral souboj v Bolini jako vítanou prověrku před těžkými zápasy v základní skupině EURO, v níž se postupně utká se Skotskem, vicemistry světa Chorvaty a Anglií.

S tak děravou obranou jako v pátek by byli Češi bez šance...

„Byli jsme u všeho pozdě, dostali dva hloupé góly, které jsme soupeři nabídli. Pak hráli skvěle. Nebylo to ale věcí jen obrany, špatně jsme napadali a nebyli dostatečně důrazní ve vysokém presinku. Soupeř nás přehrával. Italové o sobě věděli a jejich výkon byl výborný," srovnává Šilhavý.

Ani jeden ze stoperů neobstál

Nasadil celkem tři stopery, Brabce, Čelůstku a Zimu.

„Ani jeden z nich nepodal dobrý výkon. Ondra (Čelůstka) musel střídat kvůli zranění, před zápasem se zranil i Kalas. Proto jsme museli přistoupit ke střídání. Hráli jsme špatně jako tým a svezlo se to i na obranu," kaboní se kouč.

Ukážeme kuráž! Fotbalová reprezentace má song na EURO od Tří sester

FAČR

Obrana se mu teď povážlivě sype.

„Tomáše Kalase čeká podrobnější vyšetření, které absolvuje po návratu do Prahy. Říká, že by to mělo být dobré, ale ještě nevíme. U Ondry je to čerstvé, nevím, jak moc je to vážné. Je složité, když hráči na tomto postu vypadávají. Ale pořád věřím, že budou k dispozici," chytá se naděje.

Jenže i když budou zdraví, stoperům se prostě nedaří. Brabec s Čelůstkou zažívají bídnou sezonu, po jejich boku pak tápe i mladý Zima. Řešením z nouze by tak mohl být snad jen Alex Král, který stopera dříve hrával.

„Věřím, že nebudeme nuceni přistoupit k této rošádě. Nicméně také by snad šlo povolat ještě jiného hráče, což je také varianta. Aleš Matějů hrál v Brescii stopera, také řešení. Ale nechci předbíhat," naznačuje Šilhavý, že hlavou se mu za dané konstelace logicky honí také nouzové operace a tahy.

Na jejich prověření zbývá už jen úterní generálka s Albánií na Letné.

Reklama

Související témata: