Hlavní obsah

Je konec! Plzeňská ikona Limberský uzavírá kariéru

Další ze strůjců zlaté éry fotbalové Viktorie Plzeň končí. Dlouholetá opora západočeského klubu David Limberský se rozhodl ve 37 letech uzavřít profesionální kariéru. K zásadnímu rozhodnutí dospěl během dovolené. V další sezoně už se tak bude muset Viktoria obejít bez jeho služeb.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Limberský ukončil aktivní kariéru.

Článek

Limberský se podílel na všech trofejích Plzně, s níž slavil mimo jiné pět mistrovských titulů. V jejím dresu si také zahrál v Lize mistrů i v Evropské lize.

„Potřeboval jsem si s odstupem a v klidu utřídit myšlenky. Na dovolené jsem měl hodně času na přemýšlení a rozhodl jsem se, že ukončím profesionální kariéru. Tělo si už prostě řeklo dost," vysvětlil svůj krok pro klubové stránky.

Rozhodnutí sdělil klubovém majiteli a generálnímu manažerovi Adolfu Šádkovi na schůzce hned po návratu z dovolené.

„S Davidem jsme se v klidu posadili k jednomu stolu, kde mi oznámil své definitivní rozhodnutí. Jak jsem avizoval a slíbil několikrát v minulosti, nabídl jsem Davidovi pokračování v našem klubu, jehož je nedílnou součástí. Nejsme však pod žádným časovým tlakem, jeho zapojení do chodu klubu tedy v klidu zvážíme," prozradil Šádek.

Limberský odehrál v dresu Viktorie 544 soutěžních zápasů, v nichž vstřelil 25 gólů. Další už nepřidá, ale dušuje se, že i po konci kariéry bude jeho srdce navždy bít pro Viktorii.

David Limberský ve Viktorii Plzeň
417 ligových zápasů (včetně 24 ve druhé lize)
84 zápasů v evropských pohárech
544 soutěžních zápasů
25 soutěžních gólů
5 mistrovských titulů
2 Superpoháry
1 Český pohár
3 účasti v základní skupině Ligy mistrů
Zdroj FC Viktoria Plzeň

„Neloučím se, budu viktoriánem celý život, Viktorka je pro mě jako rodina. Samozřejmě je nyní trochu složité udržet emoce, ale život jde dál a snad na mě fanoušci budou jako na fotbalistu vzpomínat jen v dobrém. Věřím, že společně můžeme ještě dokázat velké věci a zažít velké fotbalové momenty," vyhlížel budoucnost řízný obránce, který nastoupil i ke 40 reprezentačním zápasům, v nichž dal jeden gól. Zahrál si i na dvou evropských šampionátech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Šádek avizoval, že Limberského číslo 8 žádný z fotbalistů západočeského klubu v příští sezoně na dresu nosit nebude.

„Je ikonou klubu a podle toho mu budeme chtít připravit i důstojnou rozlučku. Jakmile to bude možné a diváci budou moci zaplnit tribuny Doosan Areny, tento zápas na jeho počest určitě uspořádáme," slíbil generální ředitel klubu.

„Samozřejmě budu chtít fanouškům poděkovat přímo na hřišti, snad na můj poslední zápas přijdou," věřil Limberský.

Reklama

Související témata: