Hlavní obsah

Končící Limberský: geniální fotbalista, ale i legendární průšvihář

Praha

Nebýt jeho, zlatá éra plzeňské Viktorie by nevznikla. Obránce David Limberský, který se v úterý rozhodl ukončit svoji kariéru, patří do svaté plzeňské trojice. Společně s trenérem Pavlem Vrbou a záložníkem Pavlem Horváthem. Muž s geniálním fotbalovým myšlením. Sparťanští fanoušci ho můžou nenávidět sebevíc, ale i oni vědí, že tenhle borec prostě uměl. Kromě fotbalové ikony byl ale i průšvihářem. Sport.cz přináší přehled jeho nejkrásnějších gólů, průšvihů i kontroverzních momentů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Limberský při oslavách titulu Plzně...

Článek

Paráda s Hradcem Králové

Na podzim 2014 k němu po nacvičeném signálu z rohu přilétl míč na hranici velkého vápna, Limberský se do něj položil a levačkou vystřihl fantastický volej. Balon skončil v pravé šibenici.

Penalta se Spartou

Tento moment zažehl nenávist vůči němu ze strany sparťanských fanoušků. Na podzim 2012 hráli Letenští v Doosan Areně, šlo o přímý souboj o titul. Zápas rozhodl Pavel Horváth z penalty, kterou Limberský přifilmoval. Poté, co vběhl do šestnáctky a pocítil lehký dotek soupeřovy nohy, upadl. Sudí mu pád zbaštil, Limberský si po utkání Spartu dobíral.

Životní levačka

V srpnové odvetě 2. předkola Ligy mistrů na půdě nizozemského Alkmaaru se dostal na hranici šestnáctky k balonu, křižnou ránou nedal domácímu gólmanovi šanci. „Možná životní trefa levačkou. Ale byla na nic," glosoval Limberský po zápase gól i následné vyřazení Viktorie.

Gesto na Letné

V roce 2016 při cestě za čtvrtým titulem přijela Plzeň na Spartu. Před zápasem dokonce domácí Jiráček s Costou odmítli Limberskému podat ruku. Ten si nakonec domácím tribunám v závěru vítězného zápasu ukázal prostředníčky. Disciplinární komise mu vyměřila pokutu 50 tisíc korun.

Rána pod klacek

V srpnu 2017 se stal hrdinou zápasu proti Ostravě. Nastoupil do něj sice až v jeho průběhu, po hodině hry napálil míč po přihrávce Kopice z 18 metrů pod břevno. Výstavní trefou nasměroval Viktorii k výhře 3:0.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Havárie

Nejznámějšího průšvihu se dopustil v září 2015. S někdejším plzeňským spoluhráčem Ondřejem Vaňkem se kolem půlnoci vraceli z večírku autem, Limberský však nezvládl řízení, se svým bentleym narazil na pražském Smíchově do plotu. Od nehody se snažil utéct, policisté ho však doběhli. Na místě nadýchal údajně 1,5 promile. Od Plzně dostal milionovou pokutu, byl mu odebrán řidičský průkaz. Kauza se stala nesmrtelnou díky řadě vtipů - a epizodě seriálu Vyšehrad.

Točení volantem

O několik dnů později vstřelil v Příbrami gól, jako oslavu zvolil točení volantem. Za což si vysloužil vlnu kritiky. „Udělal jsem to spontánně, hned jsem věděl, že tohle bylo špatně," kál se Limberský.

Nadlidský výkon na Schalke

Boj plzeňských „titánů" na Schalke v odvetě osmifinále Evropské ligy v únoru 2012 vzal za srdce. Cvičit v deseti se špičkovým týmem bundesligy, klobouk dolů. Spousta viktoriánů podala mimořádné výkony, jeden z nich však nadlidský. David Limberský. Po utkání ve Veltins Areně se mělo téměř za jistou věc, že po Limberském sáhne některý z evropských klubů. Plzeňský patriot ale zůstal věrný Viktorii.

Reklama

Související témata: