Hlavní obsah

11 hvězd, které na EURO neuvidíte: Ibrahimovic, Haaland a spol. největšími smolaři

ram, dosSport.cz

Silný příběh klasického smolaře. Ze všech sil dřel, aby se stačil vrátit na trávník před koncem sezony. Pravidelně měl letní týdny při velkých turnajích vyblokované pro povinnosti v národním dresu Španělska. Hvězdný obránce Sergio Ramos se však po vleklých zdravotních potížích nevešel do nominace rodné země a na nadcházejícím mistrovství Evropy bude chybět. Ibrahimovic, Haaland a spol. jsou největšími smolaři, které na EURO neuvidíte. Zapojte se do hlasování, kdo z nich vám bude nejvíc chybět!

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Spousta smolařů bude na EURO chybět...

Článek

Jsou hvězdy, bez kterých si jejich reprezentaci neumíte představit. Jako Španělsko bez Sergia Ramose.

„Kvůli zraněním nemohl pořádně trénovat s národním týmem. Jednalo se o složité rozhodnutí, ale jde především o mužstvo," vysvětlil trenér Luis Enrique, proč pětatřicetiletého zadáka opomenul ve své nominaci.

„Bolí mě, že nebudu reprezentovat svoji zemi na mistrovství Evropy. Ale v tomto případě je lepší odpočívat, plně se zotavit a příští sezonu se vrátit v plné formě," uvedl Sergio Ramos.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Prožil jsem hodně blbé měsíce, celá sezona byla atypická. Každý den jsem bojoval a pracoval na těle i na duši, abych byl stoprocentně fit pro Real i národní tým. Ale věci nejdou pokaždé, jak si člověk přeje," posteskl si Ramos.

Španělská defenzivní hvězda není jedinou fotbalovou superstar, která nebude na EURO hrát. Ať už z důvodů zdravotních nebo proto, že se nevešly do nominace trenérů národních mužstev, chybí na soupiskách mnoho skvělých hráčů... Nebo mají prostě smůlu, že jejich země se na letošní turnaj vůbec neprobojovala.

Gianluigi Buffon (Juventus Turín, Itálie)

Squadra Azzurra bez Gigiho v bráně? Ještě nedávno nemyslitelné! Jenže věk nezastavíš... Stávající sezonu dochytal v barvách Staré dámy a ve věku 43 let a 104 dní se stal nejstarším brankářem italské ligy, který chytil penaltu. V Juventusu končí, ačkoliv konec kariéry ještě neoznámil, v reprezentaci už úřadují mladší gólmani.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Opora. Brankář Gianiugi Buffon během utkání na pražské Letné.

Erling Haaland (Dortmund, Norsko)

Hvězdný kanonýr se v pouhých dvaceti letech stal nejlepším střelcem minulého ročníku Ligy mistrů, kde přepisoval rekordy. Během jednačtyřiceti zápasů celého ročníku nasázel jednačtyřicet branek. Jenže Norsko na šampionát nepostoupilo, a tak má kanonýr Dortmundu dovolenou...

Foto: Sport.cz

Norský útočník Erling Braut Haaland předvádí neuvěřitelné výkony...

Edin Džeko (AS Řím, Bosna a Hercegovina)

Má stejnou smůlu jako Haaland, jeho země se na šampionát neprobojovala. Zahrál si aspoň na MS 2014 v Brazílii. Sedm gólů v poslední sezoně italské ligy je výrazně pod normu exteplického kanonýra, na turnaji by ovšem i tak jistě patřil k uchazečům o korunu krále střelců.

Foto: Sport.cz

Edin Džeko z AS Řím při utkání s Fiorentinou.

Zlatan Ibrahimovic (AC Milán, Švédsko)

V devětatřiceti letech by patřil mezi nejstarší hráče šampionátu, současně však nepochybně mezi největší hvězdy. Vyhlášený kanonýr byl mezi vyvolenými švédského trenéra Janneho Anderssona, ovšem nakonec se útočník kvůli zranění omluvil a bilanci dvaašedesáti gólů ve sto osmnácti zápasech nerozšíří.

Foto: Sport.cz

Kanonýr Zlatan Ibrahimovic táhl AC Milán.

Isco (Real Madrid, Španělsko)

Reprezentace s přezdívkou La Furia Roja bez jediného zástupce Realu Madrid? Nemožné! A přece, žádný zástupce Bílého baletu se do nominace trenéra Luise Enriqueho nevešel... Ani ofenzivní záložník, čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, který v klubu nepatřil ke klíčovým mužům kouče Zidanea.

Foto: Instagram: Isco Alarcon Suarez

Španělský fotbalista Isco.

Jesse Lingard (West Ham, Anglie)

Jeden ze soupeřů českého týmu má bohatý výběr, přesto je neúčast osmadvacetiletého záložníka překvapením. Během povedeného jara hostoval z Manchesteru United ve West Hamu, v 16 soutěžních utkáních za Kladiváře zaznamenal 9 gólů a 5 asistencí. Přesto ho trenér Gareth Southgate do nominace nezařadil.

Foto: Lee Smith, Reuters

Během přípravného kempu se ještě Jesse Lingard smál...

Jan Oblak (Alético Madrid, Slovinsko)

Osmadvacetiletý hvězdný gólman byl v národním týmu Slovinska dlouho dvojkou Samira Handanoviče, a když už se protlačil na pozici jedničky, reprezentace z jihu Evropy se od roku 2010 na žádný velký turnaj nekvalifikovala.

Foto: atleticodemadrid.com

Jan Oblak, slovinská opora Alétika Madrid.

Sergio Ramos (Real Madrid, Španělsko)

Obránce je dvojnásobným mistrem Evropy, mistrem světa a za reprezentaci odehrál 180 zápasů, na světového rekordmana v počtu startů Egypťana Ahmada Hasana ztrácí jen čtyři utkání. Od světového šampionátu v roce 2006 nevynechal jediný velký turnaj. Hrál čtyřikrát v řadě na MS, třikrát v řadě na ME... Osmý kvůli vleklému zranění nepřidá.

Foto: Sport.cz

Sergio Ramos před svatbou s televizní moderátorkou Pilar Rubiovou.

Marco Reus (Dortmund, Německo)

Fotbalovým vzorem kapitána Borussie byl Tomáš Rosický. S reprezentací se stal v roce 2014 mistrem světa, Dortmundu letos pomohl do Ligy mistrů či k zisku Německého poháru. Trenér Joachim Löw ovšem všestranného 32letého záložníka do nominace nezařadil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marco Reus z Dortmundu během tréninku před utkáním Ligy mistrů na Slavii.

Marc André ter Stegen (Barcelona, Německo)

Devětadvacetiletý gólman Barcelony měl být náhradníkem dlouholeté jedničky Manuela Neuera, v půlce května ovšem musel na operaci kolena a přišel tak o možnost reprezentovat na mistrovství Evropy. Pětadvacetinásobný reprezentant byl členem německého týmu na ME 2016 i MS 2018.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Barcelony Marc-André ter Stegen během utkání se Slavií.

Virgil van Dijk (Liverpool, Nizozemsko)

Kapitán Oranje se startu na šampionátu zřekl. Devětadvacetiletý obránce Liverpoolu dal před vrcholným turnajem přednost rehabilitaci kolena, v němž si v říjnu během ligového utkání s Evertonem přetrhl přední zkřížený vaz. Od té doby se v žádném zápase neobjevil a tvrdě pracuje, aby se mohl na trávník vrátit.

Foto: Clive Brunskill, ČTK/AP

Virgil van Dijk na mistrovství Evropy hrát nebude.

Která z fotbalových hvězd vám bude na EURO chybět nejvíc?
Gianluigi Buffon
5 %
Erling Haaland
23,9 %
Edin Džeko
0,9 %
Zlatan Ibrahimovic
52,5 %
Isco
0,8 %
Jesse Lingard
1,4 %
Jan Oblak
0,8 %
Sergio Ramos
7,2 %
Marco Reus
2,4 %
Marc André ter Stegen
0,8 %
Virgil van Dijk
4,3 %
Celkem hlasovalo 5420 čtenářů.

Reklama