Hlavní obsah

Fotbalisté Skotska před zápasy ME v Hampden Parku nepokleknou, ve Wembley ano

Glasgow
Aktualizováno

Fotbalisté Skotska, kteří se na úvod mistrovství Evropy utkají s Čechy, nebudou dál před domácími zápasy v Hampden Parku poklekávat. Výjimku udělají jen při druhém duelu na hřišti Anglie ve Wembley, jinak budou vyjadřovat postoj v boji proti rasismu společným gestem vestoje. Oznámil to trenér Steve Clarke. Vedle Česka (14. června) přivítá Skotsko v základní skupině ještě Chorvatsko (22. června).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skotský brankář Allan McGregor během přípravného utkání na Letné, ilustrační foto.

Článek

"Naše stanovisko bylo a zůstává, že se musíme v boji proti diskriminaci ve fotbale a společnosti soustředit na smysluplnou změnu," uvedl Clarke na svazových stránkách. "Je mi jasné, že se někteří lidé a skupiny snažili během zápasů na Euru a hlavně ve Wembley náš postoj v proti rasismu zpolitizovat nebo zkreslit. Aby se předešlo pochybnostem: Já, můj trenérský štáb, hráči a celý tým se v zákulisí stavíme proti rasismu a všem formám nevhodného a diskriminačního chování ve společnosti," ujistil Clarke.

Zároveň zopakoval, že přestože mělo gesto pokleknutí podporující hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) velkou sílu, nyní už na síle ztratilo. V přípravných zápasech anglické reprezentace na něj dokonce řada fanoušků reagovala bučením. Čeští reprezentanti například vyjadřují svůj postoj v boji proti rasismu tím, že ukazují na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.

Český křídelník Jakub Pešek zatím nevěděl, zda se spoluhráči pokleknou. "Ještě jsme to s týmem neřešili, asi si to řekneme až před zápasem. Nemám ještě žádné zprávy," řekl v on-line rozhovoru Pešek.

"Rasismus v české reprezentaci všichni odsuzujeme a nic na tom nemění, zda před zápasem poklekneme nebo ne. Chci jasně říct, že my všichni odsuzujeme rasismus, nemá podle nás místo ve fotbale. Každý by tuhle iniciativu měl podporovat podle vlastního úsudku. Pokud to někdo vyjádří tím, že poklekne, je to jeho volba. Pokud ne a vyjádří se jinak, je to také jeho volba. Nemyslím, že by lidé měli hráče posuzovat podle toho, jaké gesto udělají na hřišti," uvedl český obránce Tomáš Kalas.

Clarke věří, že skotský postoj na ME pomůže do budoucna prosadit smysluplné změny, které boj proti rasismu posunou dál. "Na druhou stranu jsme se dohodli, že projevíme solidaritu s našimi anglickými soupeři. Řada jejich hráčů jsou klubovými spoluhráči našich reprezentantů a v posledních zápasech se stali terčem nadávek od vlastních fanoušků. Při zápasech v Hampden Parku proto budeme dál zaujímat náš dlouhodobý postoj, ale ve Wembley se postavíme proti rasismu a poklekneme proti ignorantství," dodal Clarke.

Reklama

Související témata: