Hlavní obsah

Nehoráznost, znělo hned v úvodu ME. Expert přinesl nový pohled

Praha
Aktualizováno

A zase spory kolem verdiktů rozhodčích. I přes přítomnost videa. Opakovaně se Italové v prvním utkání fotbalového ME dožadovali pokutového kopu, vždy marně. V posledním případě těsně před koncem úvodního poločasu boje s Turky ale bylo vskutku udivující, že sudí nepískal. Po krátké konzultaci s VAR nechal pokračovat ve hře. Podle nového výkladu pravidel lze ale zřejmě postup rozhodčích obhájit.

Foto: Filippo Monteforte, Reuters

Zleva Turek Burak Yilmaz a Ital Giorgio Chiellini. Ilustrační foto.

Článek

Ale popořadě. Situace se udála za stavu 0:0. Italové byli zjevně naštvaní. Diváci nestačili žasnout. Nizozemský rozhodčí Makkelie jen na malou chviličku zastavil hru. Zdálo se, že vede debatu s videocentrem ve Švýcarsku, ale záhy se zase hrálo.

„Nehoráznost," vyjádřil velký údiv bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši coby expert ve studiu ČT Sport hned o přestávce.

Argumenty proti odpískání ruky? Spinazzola ji v okrajové části pokutového území nastřelil protihráči zblízka. Nicméně bránící Turek šel do souboje s rukou od těla, ta rozhodně nesměřovala od míče, v té rychlosti ani nemohla. Zvětšovala objem těla. Mohlo to ovšem být posouzeno i jako přirozený pohyb bránícího hráče. Přesto se mnohým zdálo, že sudí domácí Italy poškodil.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Přímému vyjádření, jestli měla být nařízena penalta se v ČT vyhnul český pravidlový odborník Jiří Kureš.

„Nejsem kompetentní k tomu, abych posuzoval, jestli měl být pokutový kop. Pravidla se ale změnila. U nás od července, pro EURO už od června. Nově se spojuje většina kritérií (ohledně posuzování hry rukou) do jednoho, a to jestli jde o přirozený pohyb ruky odpovídající přirozenému pohybu celého těla," nastínil po utkání, proč sudí zřejmě mohli podle nového výkladu pravidla nechat pokračovat ve hře bez pokutového kopu.

Italové nakonec zvítězili 3:0.

Reklama

Související témata: