Hlavní obsah

Krejčíková rozplakala Paříž, Česko v srdci a pocta zemřelé trenérce. Jana mi řekla, ať vyhraju grandslam

Vešla do dějin. Barbora Krejčíková napsala jednu z nejkrásnějších kapitol českého tenisu, když po neuvěřitelné jízdě vyhrála French Open a slaví svůj první grandslamový titul ve dvouhře. Ve finálové pařížské bitvě přetlačila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou a po čtyřiceti letech se stala po Haně Mandlíkové druhou Češkou, které se něco takového povedlo. Brněnská rodačka to ve francouzské metropoli vyhrála i u diváků.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Barbora Krejčíková je šampionkou French Open

Článek

Stav utkání ve třetím setu 5:3 a 40:15 pro Krejčíkovou. Dva mečboly však Pavljučenkovová smazává a snižuje na rozdíl jediného gamu. Na podání jde Češka. A situace se téměř opakuje. Na světelné tabuli znovu svítí stav 40:15, k dispozici je třetí a čtvrtý mečbol. O jeden se s nervy bojující Krejčíková připraví dvojchybou, při druhém však úder Rusky končí za základní čarou.

Je konec. Krejčíková v první moment jen nejistě zvedá ruce nad hlavu, do mysli se jí možná vkrádá podobná situace ze semifinále, kde ji chybný výrok hlavního v prakticky stejný okamžik málem připravil o postup.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Barbora Krejčíková s trofejí za triumf na French Open

Tentokrát se však žádný zvrat nekoná, umpirový sudí potvrzuje aut a Barbora Krejčíková může slavit svůj první grandslamový singlový titul v kariéře. Brněnská rodačka však zprvu tomu, že vyhrála nejtěžší grandslamový turnaj světa, jako by ani nevěřila.

Přesto první myšlenky nové šampionky směřovaly k jejím nebližším. Slova díků a uznání mířila k trenérovi, rodině, tenisovým legendám Janu Kodešovi a Martině Navrátilové, kteří jí přímo na tribuně drželi palce.

A především Janě Novotné, wimbledonské šampionce, která Barboru Krejčíkovou od roku 2014 vedla. Před čtyřmi roky však podlehla rakovině. „Prošla jsem těžkým obdobím, kdy Jana odešla na věčnost, ale předtím mi řekla, abych si užívala tenis a zkusila vyhrát grandslam. Vím, že na mě odněkud shora dohlíží. Byla mi inspirací, chybí mi, ale věřím, že je teď šťastná," pronesla Krejčíková se slzami v očích aplaudujícím fanouškům.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Barbora Krejčíková s trofejí za triumf na French Open

K osudnému setkání se vyjádřila i legenda světového tenisu Martina Navrátilová, která předávala finalistkám trofeje. „Ukázala jsi velkou odvahu, když jsi v roce 2014 zazvonila u Jany," říkala držitelka 59 grandslamových titulů. „Sama jsem se divila, že mě Jana znala a věděla, kdo jsem," vzpomínala s úsměvem na svou trenérku Krejčíková.

Do kamery po zápase navíc nakreslila srdíčko, do kterého napsala vzkaz: Česko. Jste moje největší podpora."

Barbora Krejčíková tak získala svůj šestý, ale jednoznačně nejcennější grandslamový titul. Tři má z Australian Open ze smíšené čtyřhry, dva po boku Kateřiny Siniakové. K těm může již v neděli přidat další. V nedělním finále jim budou soupeřkami poslední vítězka French Open Iga Swiateková a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: