Hlavní obsah

Češi v Hampden Parku nepokleknou, Skotové také ne. Trenér však žádné obavy z reakce fanoušků nemá

Glasgow/Praha

Jedno avizuje česká fotbalová reprezentace předem. V pondělním odpoledni před prvním vystoupením na evropském šampionátu proti domácím Skotům na trávník Hampden Parku nepoklekne. Ostatně, i skotská reprezentace už s předstihem oznámila, že ani její hráči podobnou podporu hnutí Black Lives Matter vyjadřovat nebudou. Tedy, doma ve svém kultovním fotbalovém chrámu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři české reprezentace (zleva): Jiří Chytrý, Libor Sionko, Tomáš Galásek a Jaroslav Šilhavý během tréninku.

Článek

Naše stanovisko bylo a zůstává, že se musíme v boji proti diskriminaci ve fotbale a společnosti soustředit na smysluplnou změnu," prohlásil trenér Skotů Steve Clarke, ale zároveň dodal, že gesto pokleknutí podporující hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) mělo zpočátku velkou sílu, nyní už na síle ztratilo.

V přípravných zápasech anglické reprezentace na něj dokonce řada fanoušků reagovala bučením.

Jaroslav Šilhavý už konečně český tým proti Skotsku povede. Soupeř je teď silnější, varuje.

Sport.cz, UEFA

Skotové se proto rozhodli, že v Glasgowě poklekávat nebudou, v druhém utkání skupiny ve Wembley proti Anglii však solidaritu s domácími hráči projeví.

Foto: Twitter @Cymru

Proti rasismu se vyjádřili také hráči Walesu.

„Při zápasech v Hampden Parku budeme dál zaujímat náš dlouhodobý postoj, ale ve Wembley se postavíme proti rasismu a poklekneme proti ignorantství," dodal Clarke.

Česká reprezentace se naproti tomu bude držet gesta, které v boji proti rasismu a dalším projevům nesnášenlivosti praktikovala už v kvalifikačním zápase MS na půdě Walesu 30. března, tj. gesta viditelným a zřetelným poukázáním rukou na nápis kampaně UEFA Respect na rukávu národního dresu.

Naše forma stoupá. Budeme dobře připraveni, říká před startem EURO Vladimír Darida.

Sport.cz, UEFA

Toto gesto bude ovšem používat pouze, pokud i soupeř zvolí jakoukoliv formu podpory boje proti rasismu.

„Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Naše reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale celou věc jsme s týmem probrali během březnového srazu, zvolili naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme," potvrdil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý.

Nemá přitom obavy, že by tím dál jen gradovala nepřátelská atmosféra vůči jeho týmu, ze které vládnou po incidentu v březnovém osmifinále Evropské ligy mezi domácími Rangers s pražskou Slavií přece jen trochu obavy. Zvláště, když finský legionář ve službách Jezdců Glen Kamara obvinil Ondřeje Kúdelu z rasismu, za což si stoper českého mistra vysloužil distanc na deset soutěžních utkání a přišel tím o účast na evropském šampionátu.

„Žádné animozity se neobávám, věřím, že zápas přinese čistě sportovní boj a diváci se budou mít nač dívat. My žádný důvod k nepřátelství nemáme a proto věřím, že se na hřišti vše odehraje fair play," zůstává v klidu kouč české reprezentace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články