Hlavní obsah

Rakousko - S. Makedonie 3:1Rakousko vstoupilo do EURO vítězstvím

Fotbalisté Rakouska začali mistrovství Evropy výhrou 3:1 nad Severní Makedonií. V prvním duelu skupiny C v Bukurešti poslal Rakušany do vedení v 18. minutě Stefan Lainer, na jehož trefu o 10 minut později odpověděl sedmatřicetiletý makedonský kapitán Goran Panděv. Plný bodový zisk zařídil favoritovi v 78. minutě Michael Gregoritsch, v závěru přidal pojistku další střídající útočník Marko Arnautovic.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Rakouská radost. Střelec gólu Michael Gregoritsch slaví s Andreasem Ulmerem gól v síti Severní Makedonie na EURO.

Článek
Fotogalerie

Rakousko startuje na třetím Euru, až v sedmém utkání se ale dočkalo premiérového vítězství. Zároveň v něm vstřelilo více branek než při předchozích dvou účastech dohromady, kdy dalo pouze po gólu. Rakušané na vrcholném turnaji oslavili první triumf po 31 letech od světového šampionátu 1990 v Itálii.

Severní Makedonie, která debutovala na závěrečném turnaji, podlehla Rakousku i ve třetím utkání. V poslední kvalifikaci o ME mu podlehla 1:2 doma a 1:4 venku.

Další zápas čeká oba týmy ve čtvrtek. Rakousko se utká v Amsterdamu s domácím Nizozemskem, Severní Makedonie opět v rumunské metropoli narazí na Ukrajinu.

Utkání nabídlo opatrný začátek. V 18. minutě se Rakušané prosadili z první šance po akci dvou hráčů z německé bundesligy. Lainer si naběhl za obranu na Sabitzerův centr a povedeným zakončením ze vzduchu na zadní tyč překonal brankáře Dimitrievského.

Foto: Mihai Barbu, ČTK/AP

Rakouský fotbalista Stefan Lainer (vpravo) střílí gól v utkání EURO proti Severní Makedonii.

Obránce Mönchengladbachu následně před sebe natáhl triko s nápisem "Eriksene, zůstaň silný". Vyjádřil jím podporu dánskému záložníkovi, jemuž lékaři v sobotním duelu s Finskem po zástavě srdce zachránili život.

Poté se rakouský útočník Kalajdzic zblízka neprosadil a Makedonci v 28. minutě srovnali. Po nedorozumění Hintereggera se Sabitzerem se míč odrazil k rakouské brance, gólman Bachmann ho při výběhu neudržel v rukavicích a rekordman v počtu startů i gólů za makedonskou reprezentaci Panděv se nemýlil.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Rakouský střelec Michael Gregoritsch oslavuje svůj gól do sítě Severní Makedonie na EURO. Vzkaz poslal i dánskému reprezentantovi Christianu Eriksenovi, který skončil v sobotu po kolapsu v nemocnici.

Zápas nadále nabízel minimum šancí. Až po více než hodině hry Dimitrievski vytáhl Gregoritschovu hlavičku. V 78. minutě přišel rozhodující okamžik. Kapitán Alaba nacentroval před branku, Gregoritsch byl u balonu dříve než Dimitrievski a vrátil svému týmu vedení. Následně stejně jako Lainer na dálku podpořil Eriksena.

V 89. minutě si Arnautovic obehrál makedonského gólmana a stanovil konečné skóre.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina C (Bukurešť):
Rakousko - Severní Makedonie 3:1 (1:1)
Branky: 18. Lainer, 78. Gregoritsch, 89. Arnautovic - 28. Panděv. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.) - Dankert (video, Něm). ŽK: Lainer - Trajkovski, Alioski. Diváci: 9082 (omezený počet).
Rakousko: Bachmann - Lainer, Dragovic (46. Lienhart), Hinteregger, Ulmer - Baumgartner (58. Gregoritsch), Laimer (90.+3 Baumgartlinger), X. Schlager (90.+4 Ilsanker), Alaba - Sabitzer - Kalajdzic (59. Arnautovic). Trenér: Foda.
Severní Makedonie: Dimitrievski - Nikolov (64. Bejtulai), Ristovski, Velkovski, Musliu (87. Ristovski), Alioski - Bardhi (82. Tričkovski), Ademi, Elmas - Panděv, Trajkovski (63. Kostadinov). Trenér: Angelovski.

Reklama

Související témata: