Hlavní obsah

Jste rasisti. Pocítí Češi nenávist Skotů?

Glasgow/Praha

Události, které se odehrály při březnové odvetě osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a pražskou Slavií, mohou mít negativní odezvu při dnešním duelu evropského šampionátu v Glasgow. Pro mnohé Skoty jsou Češi po obvinění slávistického stopera Ondřeje Kúdely rasisti. Mají se Darida a spol. bát nenávistných reakcí v Hampden Parku, kde bude 12 tisíc diváků? Zvláště když se tým rozhodl nepokleknout na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Foto: Andy Buchanan, ČTK/AP

Trenér Jaroslav Šilhavý promlouvá k týmu během tréninku v Hampden Parku v Glasgow.

Článek

„Skoti kauzu obrovsky propírali. Je v nich, myslím, pořád. Během mistrovství Evropy na Čechy budou nahlížet jinak. Mnozí nás budou nazývat rasisty. Ovšem jiní, rozumnější a vzdělanější, to tak brát nebudou," tvrdí brankář Zdeněk Zlámal, který poslední tři sezony působil v Hearts, populárním klubu z Edinburghu.

Zajímavý názor má Petr Čech, bývalá brankářská reprezentační jednička.

„Nepředpokládám, že by březnová kauza měla hrát nějakou roli. Stala se v zápase Rangers, týká se proto spíše jen fanoušků Rangers. V Hampden Parku budou i příznivci jiných skotských klubů. Navíc záležitosti z klubů se do národních týmů většinou nepřelévají," říká legenda.

Na ostrovech jsou zvědavi i na reakci Šilhavého svěřenců poté, co v kvalifikačním střetnutí o postup na MS 2022 nepoklekli v Cardiffu proti Walesu na trávník a nectili tak ostrovní zvyklosti.

„Rasismus v české reprezentaci všichni odsuzujeme, protože ve fotbale nemá místo. Nic na tom nemění, zda poklekneme či nikoli. Každý má právo na svůj úsudek a názor a je na něm, jak ho vyjádří a jaký způsob zvolí," dotkl se citlivého tématu stoper Tomáš Kalas, které vzhledem k působení v Bristolu vnímá intenzivněji než mnozí jeho spoluhráči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela se stal na čas velkým tématem britských médií.

Skotská média tehdy neřešila surové zákroky Rangers (na jeden z nich doplatil zraněním hlavy brankář Ondřej Kolář), ale téměř výhradně se věnovala kauze Kúdela, jenž v závěru utkání přišel za domácím Kamarou a se zakrytou pusou mu řekl pár slov.

Podle finského hráče mu sdělil: „Jsi zku.vená opice, ty víš, že jsi." Etická a disciplinární komise UEFA Kamarovi uvěřila, obránce sešívaných potrestala zákazem startu v deseti zápasech na mezinárodní scéně. Nedávno se sice odvolal k mezinárodní arbitráži, jeho spoluhráč ze Slavie Nico Stanciu jej před výkopem přípravného zápasu Rumunů v Anglii podpořil tím, že se nepřipojil k pokleknutí. Kúdela se dočkal solidarity od mnoha dalších osob. Jenže o Euro stejně přišel, nejspíš i o pohárový podzim. Jak vlastně od únorových událostí Skoti na Čechy nahlížejí?

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Je to člověk od člověka. Já tvrdím, že kdyby se o rasismu přestalo mluvit, rasismus neexistuje. Ve Skotsku se o něm debatuje hodně. Většina lidí to při Euru v hlavách bude mít," myslí si Zlámal.

Story z Ibrox Parku se řešila napříč celou Velkou Británií. Pochopitelně „jela" také v kabině Hearts. „Padaly různé názory. V tomto případu ale není důkaz, musí tedy jasně platit presumpce neviny. Jde o tvrzení proti tvrzení, Ondrovi přece nemůžou dát deset zápasů natvrdo. Do budoucna je tohle nebezpečný precedens," podotýká Zlámal, že hráči tmavé pleti můžou tohoto verdiktu zneužívat.

Foto: archiv Zdeňka Zlámala

Český brankář Zdeněk Zlámal v dresu Hearts

Při debatě o rasismu se od nejmenovaného spoluhráče tmavé pleti dozvěděl o příběhu jednoho z členů rodiny. „Prý chtěl povýšit v zaměstnání, nakonec na jeho místo přišel běloch a povýšili jeho. Podle něj jde o takzvaný skrytý rasismus. Já ale říkám, že čím víc se na rasismus upozorňuje, tím víc se společnost rozděluje a destabilizuje," prohlašuje Zlámal.

Kamarovi vyjádřila podporu spousta profesionálních skotských klubů i jednotlivých fotbalistů. Doslova neuvěřitelná věc se stala před nedávným třaskavým glasgowským derby. Kapitán Celtiku Scott Brown zašel před utkáním za Kamarou, poplácal ho po zádech, předal mu slova podpory. Přitom mezi Celtikem a Rangers panuje obrovská rivalita.

Jak dopadne úvodní duel české fotbalové reprezentace na ME proti Skotsku?
Česká reprezentace bude slavit vysokou výhru
8,6 %
Česká reprezentace vybojuje těsné vítězství
55,1 %
Zápas skončí remízou
13,1 %
Česká reprezentace těsně prohraje
17,5 %
Česká reprezentace vysoko prohraje
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15912 čtenářů.

Reklama

Související témata: