Hlavní obsah

Ve jménu Maradony! Plzeň ochutná působiště legendy

Plzeň

Diego Maradona jako synonymum pro běloruský klub? Možná zvláštní, ale v případě Dynama Brest logická souvislost. Fotbalová legenda, která loni v listopadu ve věku 60 let zemřela, byla prezidentem klubu v době, kdy Brest trénoval český kouč Marcel Lička. Právě Dynamo je soupeřem Viktorie Plzeň v 2. předkole Konferenční ligy.

Foto: goal.com

Diego Maradona v době, kdy byl prezidentem běloruského Dynama Brest.

Článek

Přezdívali mu Zlatý chlapec nebo Boží ruka. Argentinská fotbalová legenda měla pestrý život a ve výčtu kariéry také jednu zvláštní zastávku. Diego Maradona byl prezidentem Dynama Brest.

Dříve běloruský celek trénoval Marcel Lička, právě v době, kdy klub svým jménem zaštítil Božský.

Marcel Lička dovedl v roce 2019 tým k mistrovskému titulu. Současným trenérem týmu je 47letý bývalý běloruský záložník Sergej Kovalčuk, který je v týmu již od roku 1996. Nejdřív zde působil jako hráč, poté střídavě jako kouč rezervy, sportovní ředitel, asistent trenéra a hlavní trenér.

„Dynamo Brest je určitě kvalitní tým, nicméně naším cílem je dostat se do základní skupiny. To znamená, že musíme postoupit přes jakéhokoli soupeře. Vzájemný duel nás čeká přibližně za více jak měsíc, máme tedy dostatek času se na něj připravit a sehnat si i všechny potřebné informace o soupeři," hodnotí los pro klubový web trenér Michal Bílek.

První zápasy jsou na programu 22. července, o týden později se odehrají odvety. Viktoria začne doma.

Cíl je jasný, postup

„Nečeká nás nic lehkého, ale cíl je jasný - chceme postoupit. Podle mě je jedno, jestli začínáte doma nebo venku, je potřeba zvládnout oba zápasy," přemítá brankář Jindřich Staněk.

„Jinak s běloruským fotbalem mám osobní zkušenost jen ze zápasů jedenadvacítky, kdy jsme hráli proti jejich nároďáku. Samozřejmě se na dvojzápas těším a věřím, že splníme náš cíl. Tím je postup," zdůrazňuje gólman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk během utkání se Slavií.

Loni startoval Brest v 1. předkole Ligy mistrů, kde porazil Astanu 6:3. Posléze si poradil se Sarajevem 2:1, ve třetím předkole ale vypadl s Maccabi Tel-Aviv. Boj o Evropskou ligu proti Ludogorci Razgrad nezvládl, padl 0:2.

S běloruským fotbalem má v pohárech Viktoria již dvě zkušenosti. Nejprve se při své premiérové účasti v Lize mistrů utkala s BATE Borisov, doma uhrála remízu 1:1 a venku vítězství 1:0. V sezoně 2015/16 pak potkala Dinamo Minsk ve skupině Evropské ligy, doma nejprve po brankách Hořavy a Petržely zvítězila 2:0, venku pak padla 0:1.

Reklama

Související témata: