Hlavní obsah

Zní to krutě: Eriksen po operaci asi bude muset pryč z Interu

Kodaň

V Interu dohrál. Pokud se nestane něco zásadního, ztratí Dán Christian Eriksen, jehož osud po zástavě srdce sledoval během víkendového utkání s Finy celý fotbalový svět, možnost hrát za svůj dosavadní milánský klub. A to i v případě, kdyby předpokládaná operace dopadla dobře a nevyskytly se žádné další problémy. Italské předpisy zakazují kontaktní sport na vrcholové úrovni se zařízeními, která jsou voperována do těla, aby hlídala srdeční rytmus.

Foto: Friedemann Vogel, ČTK/AP

Dán Christian Eriksen na cestě ze hřiště do útrob stadionu.

Článek

Pokračování Eriksenovy kariéry je obestřeno nejasnostmi. I přes hrozivé obrázky z duelu s Finy, kdy se zhroutil během druhé půle a byl oživován přímo na hřišti, se objevily hlasy, že by mu v hraní fotbalu a fyzické zátěži nemělo nic bránit.

Zařízení je podobné kardiostimulátoru a je implantováno lidem, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku srdečních arytmií. "Christian prodělal řadu vyšetření a po nich bylo rozhodnuto, že dostane kardioverter-defibrilátor," uvedl na twitterovém účtu dánského svazu lékař reprezentačního týmu Morten Boesen. "Po zástavě srdce je zavedení tohoto zařízení nutné, aby hlídalo srdeční rytmus. Na takovém postupu se shodlo několik odborníků z celého světa a Christian jejich řešení přijal," přidal Boesen.

Ale ukazuje se, že to má háček. Voperování kardioverteru-defibrilátoru, pro něj může mít dalekosáhlé následky. Alespoň v Itálii.

Pro Eriksena to podle italských a dalších zahraničních médií může znamenat, že bude muset hledat nový klub. V Itálii je zakázáno praktikovat kontaktní sport s defibrilátorem - alespoň tak to uvádí Gazzetta dello Sport. Podle odborníků je riziko poškození zařízení v duelu příliš vysoké.

Nicméně jsou sportovci a dokonce i fotbalisté, kteří s pomocí techniky pokračují v kariéře. Týká se to německé skokanky o tyči Kathariny Bauerové. Pokračuje i Nizozemec Daley Blind, který startuje také na letošním ME. Působí ovšem v Ajaxu, v Nizozemsku to předpisy umožňují. Se zařízením ovšem zažil problém, nedohrál přípravný zápas s Herthou, protože se mu neočekávaně vypnulo.

Reklama

Související témata: