Hlavní obsah

Mistryní republiky v silničním závodě cyklistek je po vítězném spurtu Neumanová

Mistryní republiky v silniční cyklistice v závodě s hromadným startem se stala Tereza Neumanová. Dvaadvacetiletá závodnice získala na společném šampionátu ve slovenských Bánovcích nad Bebravou svůj druhý titul po triumfu před dvěma lety a zajistila si místo v olympijské výpravě do Tokia. Závod juniorů vyhrál Martin Svrček, nejlepší juniorkou byla Gabriela Bártová.

Foto: @neumanka

Česká cyklistka Tereza Neumanová.

Článek

Loni se Neumanová musela spokojit se stříbrem, když ji v Mladé Boleslavi porazila zkušená Jarmila Machačová. Tentokrát ale mohla slavit poté, co nejlépe zvládla závěrečný spurt. Po 97,5 kilometrech zastavila čas na 2:26:43.

"Při projetí cílem jsem měla obrovskou radost. Ta trať nebyla zase až tak těžká, náročné to bylo spíše psychicky než fyzicky. Holky si mě během závodu dobře hlídaly, ale věděla jsem, že pokud neudělám nějakou chybu, mohla bych na špurta být nejsilnější," řekla ČTK Neumanová. Druhá byla s mankem jediné sekundy Nikola Bajgerová a třetí se ztrátou dvou sekund na vítězku Nikola Nosková. Obhájkyně Machačová skončila až třináctá.

Při neúčasti Martiny Sáblíkové, která byla sice přihlášená, ale ze soustředění v Itálii nakonec nedorazila, Neumanová úspěšným sprintem rozhodla o své účasti na olympijských hrách v Tokiu. Právě mezi ní a vítězkou čtvrteční časovky Noskovou, která účastnické místo pro Česko vyjela, reprezentační trenér Tomáš Konečný vybíral.

"Rozhodli jsme se tak, že pokud získá někdo z této dvojice titul, tak jede na olympiádu," uvedl Konečný před závodem.

Přímo Neumanové po závodě jistotu účasti na olympiádě nikdo nepotvrdil, šéf silniční komise Českého svazu cyklistiky Luděk Telecký však na svazovém webu ujistil, že právě vítězka dnešního boje o mistrovský titul dostane přednost.

"Nikole (Noskové) patří veliký dík za zisk místa, ale stanovená pravidla se musí plnit. A my jsem řekli, že pokud jedna z nich vyhraje domácí šampionát, tak pojede na olympiádu. Bylo to složité rozhodování, Nikola na domácím mistrovství výkonnostně překvapila, ale ta pravidla byla tak daná," řekl Telecký.

Noskové nebyl nic platný ani triumf v časovce, v níž Neumanová nestartovala. O rozhodujícím kritériu se dozvěděla podle svých slov v pátek jen z médií. "Trošku mě to už před startem sebralo. Když jsem vyhrála časovku s takovým náskokem, řekli mi, že na časovku se nikdo dívat nebude. Přitom mně minuta a půl náskoku na dvaceti kilometrech přijde jako docela hodně. Dnes rozhodlo, kdo z nás je do spurtu výbušnější," uvedla pro server iDNES.cz zklamaná Nosková.

Za vítěznou Bártovou mezi juniorkami, které absolvovaly stejně dlouhou trať, dosáhly na cenné kovy i Anna Růžičková s Eliškou Kvasničkovou. Třetí juniorka čtvrteční časovky Bártová měla čas 2:26:45, Růžičková byla o tři sekundy pomalejší, vítězka souboje s chronometrem Kvasničková zůstala zpět o další čtyři sekundy.

Mezi juniory byl na 130 kilometrů dlouhé trati nejrychlejší Martin Svrček (2:56:31). Stříbro získal stejně jako v časovce Matyas Kopecky, jenž měl na vítěze pětisekundovou ztrátu. Třetí byl Milan Kadlec.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice v Bánovcích nad Bebravou - závod s hromadným startem:
Ženy (97,5 km):
1. Neumanová (Burgos Alimenta Women Cycling Sport) 2:26:43
2. Bajgerová (Dukla Praha) -1
3. Nosková (SD Worx) -2
4. Van Neck (GT Krush Tunap)
5. Bartoníková (ASO Dukla Brno)
6. Heřmanovská (Andy Schleck Cycles-Immo Losch/SaF Zéisseng) všechny -5.
Juniorky (97,5 km):
1. Bártová (Tufo Pardus Prostějov) 2:26:45
2. A. Růžičková (Dukla Praha) -3
3. Kvasničková (SportRaces Cycling) -7.
Junioři (130 km):
1. Svrček (Team Franco Ballerini) 2:56:31
2. M. Kopecky (Acrog Tormans) -5
3. Kadlec (Dukla Praha) -7.

Reklama