Hlavní obsah

Bomba, která rozhodla o novém šampionovi. OKTAGON má nového krále těžké váhy

mak, jabSport.cz

Na nějakou dobu naposledy. Organizace OKTAGON MMA po delší době opouští svůj přechodný stan. Turnaj OKTAGON 25 uzavřel stylově brněnskou etapu. Slovák Martin Buday knokautoval na večeru MMA Poláka Kamila Mindu a získal pás šampiona největší tuzemské organizace v těžké váhové kategorii. Devětadvacetiletý bojovník, který se v soutěžním zápase představil po téměř dvou letech, 59 sekund před koncem druhého kola rozhodl vyrovnanou bitvu dvěma tvrdými údery.

To byl granát! Martin Buday uzemnil Poláka Mindu a stal se šampionem těžké váhyVideo: Oktagon TV

 
Článek
Fotogalerie

Tohle nebyla třešnička na dortu. To byla totiž pořádná třešeň. Titulový zápas těžké váhy mezi Martinem Budayem a Kamilem Mindou ukázal v boji téměř 250 kilogramů. Zápas na svou stranu naklonil slovenský zápasník, který prolomil na začátku páté minuty druhého kola tvrdým úderem z pravé ruky Polákovu obranu a poslal téměř stodvacetikilový kolos na zem. „Chtěl jsem soupeře vyšťavit, a poté přebrat iniciativu. Byly tam chybičky, na kterých je potřeba zapracovat, ale vítězství je doma, a to je hlavní," radoval se ze zisku mistrovského pásu slovenský obr.

V hlavním předzápase večera nabídl OKTAGON slovenské derby Marek Bartl – Karol Ryšavý. Vyhecovaný duel fighterů ze slovenských gymů. Zápasníci si před začátkem ani nepodali ruce. V úvodním kole se držení taktovky tempa zápasu střídalo. Následně začal dominovat Ryšavý. K výhře před limitem to ale nevedlo. Rozhodnutí sudích ale bylo jednoznačně ve prospěch svěřence Attily Végha.

Veterán UFC Bojan Veličković a veterán Bellatoru Emmanuel Dawa. Souboj dvou zkušených zahraničních bojovníků skončil již po první pětiminutovce. Francouz Dawa v jejím závěru inkasoval nepříjemný kop, jehož důsledky byly pro šestatřicetiletého zápasníka fatální. Srbský ranař zapsal v tuzemské organizaci první vítězství.

Bojan Veličković kdysi porazil Jiřího Procházku, teď i Francouze DawuVideo: Oktagon TV

Proběhl také velký návrat slovenského Piráta. Samuel Krištofič dostal do varu brněnskou halu jak nástupovou hudbou, tak aktivním výkonem. Pozadu ovšem nezůstával ani jeho soupeř Al Matavao. Patnáct minut tvrdé bitvy. Slovenský válečník uzmul výhru a férovým gestem navíc počastoval svého soupeře z Americké Samoy, kterému věnoval na památku svou čepici.

Začátek hlavní karty nabídl dámský souboj. Nadějná slovenská postojářka Monika Chochlíková a italská zápasnice Giula Chinellová. Souboj dvou stylů. Pětadvacetiletá Slovenka dokázala prosadit ten svůj, radovala se z vítězství, a ještě v pozápasovém rozhovoru pobavila brněnské publikum. Pozadu nezůstal ani hlavní promotér Ondřej Novotný. „Jsi první, kdo si nasadila zápasovou sukni, zvládla celý zápas a zvítězila," rozesmála obecenstvo hlavní tvář organizace OKTAGON MMA.

Pirát Krištofič slavil vítězství na body. Věnoval ho dceři a došlo i na slzy dojetíVideo: Oktagon TV

Naopak lítou tříkolovou bitvu předvedli v první česko-slovenském souboji Václav Holota a Daniel Hromek. Sedmadvacetiletý Čech byl po většinu duelu aktivnější a připsal si několik úspěšných strhů k zemi. Výsledek? Jednomyslné rozhodnutí sudích v Holotův prospěch. „Dnešní MMA je o komplexnosti, ta byla v zápase na mé straně," uvedl zápasník, jehož trenérem je André Reinders.

Hodně vyhecovaný duel ovládl Karol Ryšavý. Marek Bartl skončil v péči lékařůVideo: Oktagon TV

Třetí duel první karty a druhé ukončení v prvním kole. Tomáš Fiala a František Fodor jsou dva zkušení bojovníci, kteří toho mají v OKTAGONU hodně za sebou. Předpokládal se vyrovnaný duel. Lepší vstup slovenského ranaře ale zapříčinil, že byl nakonec celý zápas jednoznačnou záležitostí. V čase 3:06 byl konec. Tvrdý levý hák a hotovo. „Třetí knokaut v řadě. Možná by za to mohl být bonus večera," hlásil se o ocenění jednatřicetiletý Slovák, jehož slova byla po turnaji vyslyšen. Fodor odešel s příjemným finančním příspěvkem.

Foto: OKTAGON MMA

Tomáš Fiala (vpravo) inkasuje v zápase na turnaji OKTAGON 25 od Františka Fodora jeden z rozhodujících tvrdých úderů.

Do OKTAGONU se vrátil Ronald Paradeiser. Slovenský bojovník soustředěným výkonem dokráčel k přesvědčivému vítězství. Německý Turek Arda Adas sice ustál spoustu ran, bylo ale jasně patrné, že tahá za kratší konec. „Byl jsem po porážce s Ivanem Buchingerem pod tlakem. Potřeboval jsem si spravit chuť, a to se podařilo," uvedl po zápase urostlý ranař.

Rychlý proces provedl se svým soupeřem hned na začátku večera Jakub Bahník. Podruhé za sebou tak přišlo v prvním zápase turnaje OKTAGON ukončení již v prvním kole. Po jednapadesáti vteřinách bylo hotovo. Izraelský bojovník Ron Becker inkasoval tvrdou ránu, která ho poslala k zemi. Chvíli to vypadalo, že bude schopen dále pokračovat. Svěřenec Patrika Kincla ale nenechal nic náhodě a svou práci dovedl do konce. Technický knokaut a po roční pauze dominantní vítězství.

Reklama

Související témata: