Hlavní obsah

Neuer bude mít duhovou pásku na podporu LGBT i proti Maďarsku

Brankář německé fotbalové reprezentace Manuel Neuer bude mít na ruce kapitánskou pásku v duhových barvách i v závěrečném utkání základní skupiny mistrovství Evropy proti Maďarsku. Evropská fotbalová unie UEFA prověřovala, zda speciální páskou Neuer neporušuje pravidla, ale řízení brzy zastavila.

Foto: Alexander Hassenstein, Reuters

Brankář Německa Manuel Neuer s duhovou páskou.

Článek

Neuer nosí pásku v duhových barvách, jež jsou symbolem komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob), od přípravného utkání proti Lotyšsku. Kapitáni za normálních okolností musejí využívat modely schválené od UEFA. Německý fotbalový svaz dnes uvedl, že UEFA vyhodnotila Neuerovu pásku jako znamení podpory rozmanitosti a tedy jako čin pro dobrou věc.

Evropská fotbalová unie nicméně bude muset ještě vyřešit žádost mnichovského starosty Dietera Reitera, jenž požádal o to, aby mohl být stadion Bayernu hostící středeční zápas Německa s Maďarskem osvětlen duhovými barvami. Chce tím protestovat proti zákonu schválenému minulý týden maďarským parlamentem, jenž mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin.

Snahu mnichovského starosty už kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, jenž ji označil za zatahování politiky do sportu.

Reklama

Související témata: