Hlavní obsah

Budu v kolekci spát, smála se gymnastka. Čeští olympionici odtajnili oblečení pro zahajovací ceremoniál

Praha

Ušitá ručně a na míru každému sportovci je nástupová kolekce české výpravy pro olympijské hry v Tokiu, které odstartují v Japonsku 23. července. „Chtěla jsem spojit tradiční kulturu celého Česka i Japonska," uvedla ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako, která je autorkou kolekce, při úterním představení nástupového oblečení.

Odtajněno! Tohle oblečou čeští sportovci při slavnostním zahájení olympiády v TokiuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

„Zahajovací oblečení je hezké a příjemné. Jsem pyšná, že ho mohu oblékat. Cítím se tak skvěle, že v něm snad budu spát," smála se Aneta Holasová, sportovní gymnastka, která se zúčastnila premiérového představení na veřejnosti v netradičních kulisách na závodišti v pražské Chuchli.

Český kroj pro slavnostní zahájení olympijských her je částečně vytvořen tradiční technikou modrotisku, má spojující prvek v barvách české trikolory a dva praktické doplňky v podobě vějíře a tašky. „Modrotisk podle několika zdrojů přišel do České republiky právě z Japonska, kde je stále oblíbenou barvířskou technikou," prohlásila Osako.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Módní návrhářka Zuzana Osako během představení nástupové olympijské kolekce pro OH v Tokiu.

Inspirovala se nástupovou kolekcí z olympijských her v Tokiu 1964, která obsahovala rovněž kombinaci modré horní části oblečení a bílé části spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů, výrazný rozdíl mezi postavou ženy a muže," uvedla Osako.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jezdec Miroslav Trunda během představení kolekce oblečení pro OH v Tokiu.

Střih, zpracování oděvu a zvolený materiál jsou navržené pro maximální pohodlí sportovců ve vlhkém a horkém klimatu. „Z tohoto důvodu jsme místo saka zvolili vestu přes bílou košili s dlouhým rukávem, která je ušitá z velmi jemné bavlny. Děvčata mají pod jupkou ramínkové šaty," popsala Osako. U žen jupky a u mužů vesty jsou nejběžnějším horním dílem u českých tradičních krojů.

„Sportovci nechtěli sako. Na všech předešlých olympiádách v nástupové kolekci bylo a já jsem jeho zastáncem, ale dali jsme na přání olympioniků. A myslím, že to na půvabu kolekce neubralo. Je skvělá. A jsem se jistý, že budeme snadno identifikovatelní," prohlásil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval

„Já byl v komisi pro výběr oblečení coby zástupců sportovců ještě v době, kdy na začátku letopočtu nebyla dvojka. Už tehdy jsme sako odmítali. A konečně se moje přání splnilo. Doufám, že se nástupová kolekce bude líbit. Hodně se dbalo na kvalitu materiálu, aby se nám sportovci nezapařili," usmál se Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

„Bylo pro mě ohromně důležité, že jsem mohla o podobě kolekce mluvit přímo s účastníky her. A nejvíce času jsme věnovali botám," pronesla Osako s dovětkem, že s ohledem na dobu, kterou sportovci tráví čekáním na nástup a následně přímo na ploše, jde o jednu z klíčových součástí kolekce. „Jsou mimořádně příjemné," chválil dráhový cyklista Tomáš Bábek netradiční obuv v červené barvě.

Jak se vám líbí oblečení českých olympioniků inspirované lidovými kroji pro zahajovací ceremoniál LOH v Tokiu?
ano, líbí se mi
40,5 %
není to nic ohromujícího
9 %
ne, nelíbí se mi
50,5 %
Celkem hlasovalo 3191 čtenářů.

Reklama

Související témata: