Hlavní obsah

Udělali jsme maximum, v ofenzívě jsme však byli bezzubí, kvituje trenér postup a přeje si Nizozemce

Londýn/Praha

Trochu paradox. Nejmenší fotbalista na hřišti, přesto ho nechali čeští hráči hlavičkovat a partii ve Wembley s Angličany rozhodnout. O výhře Tří lvů, o konečném pořadí ve skupině také. „Jednoznačně chyba, že jsme Sterlinga nepokryli a nechali ho samotného. On nás ostatně varoval hned v úvodu nastřelenou tyčí. Ale hlavně - jakmile se Sterling či Saka rozběhli, dostali se až do naší šestnáctky a tam už je bylo těžké bránit,“ zazlíval trenér Jaroslav Šilhavý svým svěřencům moment, který odsoudil českou reprezentaci k čekání na osmifinálového soupeře.

Ve skupině jsme udělali maximum, co jsme mohli, hodnotí trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Protivníci pro osmifinálovou partii se už rýsují a určitě jste již probrali, kdo by se vám z potencionálních soupeřů zamlouval nejvíc...

Teď už si nevybereme. Je to osmifinále, play off, stejný level a stejná síla.

Ale přece jen musíte být klidnější, když třeba víte, že Belgičanům považovaným za superfavorita šampinátu se v osmifinále vyhnete.

Osmifinále se hraje na jedno utkání, v němž se může stát cokoli. Proč bychom nebyli schopni překvapit a třeba postoupit do další fáze turnaje?!

A co případný soupeř?

Kdybych si měl přece jen vybrat, pak Nizozemsko a zápas v Budapešti. Hlavně kvůli našim fanouškům, kteří by za námi mohli přijet, protože v Maďarsku nepanují tak přísná hygienická a proticovidová opatření jako na Ostrovech.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Radující se Angličan Raheem Sterling po gólu proti Česku.

Postupem ze skupiny jste si je získali a naladili.

Je to úspěch. Zvlášť, když jsme měli postup jistý už po dvou zápasech, zejména, když jsme hráli v posledním utkání s Anglií o první místo ve skupině. Nakonec jsme skončili sice třetí, ale s aktivním skóre 3:2, takže dobrý pocit u mně převládá. Udělali jsme, co jsme mohli. Prostě maximum.

Foto: Carl Recine, Reuters

Tomáš Vaclík při zápase s Anglií.

Před závěrečným duelem s Anglií jste ovšem naznačoval, že si i na domácí celek troufnete. Tedy pokud zopakujete stejný výkon, jako v kvalifikaci v Praze, kde jste Southgateův tým porazili. Samo sebou za předpokladu, že podáte stejný výkon, budete hrát s obdobným nasazením, vydáte ze sebe zase maximum a přidáte i něco navíc. Proč tohle všechno ve Wembley nakonec scházelo? Projevila se snad na vašem týmu únava? Síla soupeře? Domácí prostředí Angličanů?

Nejspíš všechno dohromady, hlavně však rozhodla kvalita Angličanů. V Praze jsme měli v zádech diváky, takže každý z hráčů podal nadšený výkon. Všichni pracovali na sto procent a přidali i něco nad toto maximum. I tentokrát jsme ale měli ve Wembley pasáže, kdy jsme kombinovali, drželi balon a v první půli měli dvě šance. A jednu dokonce gólovou. Nebylo to z naší strany špatné utkání, pouze ve finální fázi jsme byli horší.

Hlavně proto, že Schick obstarávající zatím na turnaji všechny góly se tentokrát neprosadil a další hráči pro bránu soupeřů nejsou prakticky vůbec nebezpeční.

Ono je tam víc faktorů, které sehrávají roli a kterou s mužstvem proberu. Hru bez míče, náběhy, vytváření prostorů... Fotbal je ovšem i o tom, že někdo je střelec a druhý pracant, který šance připravuje.

Střelec je však v mužstvu zatím jediný...

I Angličané ale mají přece jen jednoho. A jaká mají v mužstvu esa. Oba jejich góly na turnaji dal přitom Sterling.

Když jste se zmínil o Angličanech, překvapili vás hrou a pojetím, s nímž na vás vyrukovali?

Hráli jsme s nimi už třetí zápas, takže byl zákonitě trochu jiný než ten první, který jsme s nimi ve Wembley hráli a prohráli ho 0:5. Teď už jsme v některých fázích utkání drželi míč víc než oni, jen ve finální fázi jsme byli bezzubí.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Princ William v hledišti při zápase Angličanů s Českem.

Neuvažoval jste proto o změnách v základní sestavě? Nestálo za úvahu provést ve složení týmu korektury už i proto, že jste měli postup předem jistý a mohl jste si tedy vyzkoušet ofenzivní sílu a schopnosti dalších hráčů?

O našem postupu se rozhodlo až v pondělních večerních zápasech, kdy už jsme měli po tréninku sestavu nachystanou a nechtěli ji měnit. Ale i tak jsme nakonec vystřídali pět hráčů, udělali v sestavě změny a tím některým ze základní jedenáctky šetřili síly. Nejsou na tom po fyzické stránce přitom nikterak špatně, takže únava ve Wembley roli nehrála.

V osmifinále ovšem budete nucen změnu udělat, protože Bořil dostal druhou žlutou kartu a nastoupit nesmí...

Zjišťovali jsme, zda se snad ve vyřazovací fázi turnaje karty obdržené ve skupině nemažou, ale bohužel. Bořil osmifinále hrát nemůže, proto nastoupí jiný hráč.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2