Hlavní obsah

Italové rozhodli až v prodloužení, Rakušané statečně vzdorovali. Dánský dynamit explodoval

Amsterodam/Londýn/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Dánska jsou prvními čtvrtfinalisty EURO. V osmifinále v Amsterdamu vyhráli v sobotu večer nad Walesem vysoko 4:0. Hrdinou utkání se stal třiadvacetiletý útočník Kasper Dolberg, který vstřelil dva góly Seveřanů. Druhými postupujícími jsou Italové, kteří vydřeli vítězství nad Rakouskem 2:1 po prodloužení. V nastavení se Italové ujali po gólech Chiesa a Pessiny vedení 2:0, v závěru snížil střídající Kalajdzic.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

O úvodní branku zápasu Itálie s Rakouskem se postaral Federico Chiesa v prodloužení

Článek
Fotogalerie

Wales sice v zápase zahrozil jako první, kdy nebezpečně pálil Bale, ale jeho rána se vytočila mimo tyče. Postupem času se však aktivita přestěhovala na kopačky Seveřanů, kteří ji už do přestávky proměnili ve vedoucí gól. Dolberg parádně obstřelil gólmana a odstartoval dánskou radost.

Ta ještě vygradovala po přestávce, kdy Dolbergovi namazal hrubicí při odkopu bránící hráč Walesu a útočník neváhal. Napálil míč do sítě a nasměroval Dánsko mezi osm nejlepších týmů na EURO. Když v 70. minutě Dolberg střídal, ze hřiště jej vyprovázel hromový aplaus.

Foto: Olaf Kraak, Reuters

Kasper Dolberg se na vítězství nad Walesem podílel dvěma góly

Pozorně pracující dánská defenziva uhlídala všechny útočné pokusy Walesu, chvíli před koncem naopak potřetí úřadoval dánský dynamit. Skóre ve prospěch severského celku navýšil Maehle. Tristní vystoupení Walesu podtrhl vyloučením Wilson, výhru pak pečetil Martin Braithwaite gólem na 4:0.

Foto: Koen Van Weel, Reuters

Dánská radost v osmifinále EURO v Johan Cruijff Areně v Amsterdamu.

Favorit se trápil, nakonec vydřel výhru v prodloužení

Italové k osmifinálovému zápasu EURO proti Rakousku nastupovali jako favorité, jenže se celý zápas trápili. V 65. minutě dokonce chvíli prohrávali po hlavičce Arnautoviče 0:1, jenže gól nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Rakušani měli spoustu šancí, ale Donnarumma byl stoprocentní. Zápas rozhodlo až prodloužení. Nejprve se trefil v 95. minutě Chiesa a na 2:0 zvyšoval o deset minut později Pessina.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Autor druhé branky Italů Matteo Pessina

Šest minut před koncem snižoval na 1:2 Kalajdzic, Italové, kteří inkasovali poprvé po 11 duelech, větší drama nepřipustili. Ve čtvrtfinále je čeká vítěz zápasu Belgie - Portugalsko.

Český tým se po komplikacích přesunul do Budapešti a v neděli jej od 18 hodin čeká osmifinálový zápas s Nizozemskem.

Osmifinále fotbalového EURO:
Wales - Dánsko 0:4
Branky: 27. a 48. Dolberg, 88. Maehle, 90. Braithwaite.
Itálie - Rakousko 2:1
Branky: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdzic

Reklama

Související témata: