Hlavní obsah

Chorvatsko - Španělsko 3:5 PPŠpanělé v dramatické přestřelce zdolali vicemistry světa

Fotbalisté Španělska vyřadili v dramatickém osmifinále mistrovství Evropy úřadující světové vicemistry z Chorvatska, když po oboustranné přestřelce zvítězili 5:3 po prodloužení. V normální hrací době skončil zápas 3:3.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Míč z hlavy Cesara Azpilicuety míří nezadržitelně do chorvatské sítě, brankář Dominik Livakovič už zasáhnout nestačil.

Článek
Fotogalerie

Hráči "La Roja" otočili vývoj po vlastního brance Pedriho a ještě pět minut před koncem vedli díky trefám Pabla Sarabii, Césara Azpilicuety a Ferrana Torrese 3:1. Chorvati si ale po brankách Mislava Oršiče a Maria Pašaliče vynutili prodloužení. V něm ale rozhodli dalšími góly ze 100. a 103. minuty Álvaro Morata a Mikel Oyarzabal.

Svěřenci trenéra Luise Enriqueho se dostali mezi nejlepších osm týmů soutěže po devíti letech a ve čtvrtfinále narazí 2. července na lepšího z dvojice Francie – Švýcarsko. Zároveň jako první tým v historii ME vstřelili ve druhém zápase po sobě pět branek. Naopak Chorvati čekají na čtvrtfinálovou účast už od roku 2008.

Nedávní soupeři českého týmu ze základní skupiny Chorvaté nastoupili bez svého nejlepšího střelce na turnaji Perišiče, který měl pozitivní test na koronavirus. Na jeho místě v útoku hrál Rebič. Byli to ale Španělé, kdo měl lepší vstup do utkání, a po čtvrthodině hry si zaběhl za obranu Koke, skvěle však zasáhl brankář Livakovič. Následně neuspěl ani Morata, jenž při hlavičce trefil Vidovu ruku, ale protože ji měl chorvatský obránce u těla, rozhodčí Cakir penaltu nenařídil.

Foto: Stuart Franklin, Reuters

Španělský brankář Unai Simón by se po minele v první půli osmifinále EURO proti Chorvatsku asi raději neviděl.

Pro Španěly navíc bylo o chvíli později ještě hůř. Při jedné z rozehrávek poslal Pedri přihrávku takřka přes půl hřiště brankáři Simonovi, tomu ale míč přeskočil pravou nohu a skončil v síti. Byl to rekordní devátý vlastní gól na turnaji a podle serveru Opta i vstřelený z nejdelší vzdálenosti v historii ME (45 metrů).

Fotbalistům "La Roja" se ale podařilo do poločasu vyrovnat. Sedm minut před přestávkou vystřelil tvrdě Gayá, gólman Livakovič vyrazil míč jen před sebe a dorážející Sarabia se zblízka nemýlil.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Chorvati sice poslali do druhé půle nového útočníka Kramariče, nicméně to byli stále Španělé, kdo diktoval tempo hry. Územní převahu v procentuálním poměru 68:32 navíc přetavili krátce před uplynutím hodiny hry ve druhou branku. Na centr z levé strany si naskočil Azpilicueta a důraznou hlavičkou otočil skóre ve prospěch týmu trenéra Enriqueho. Obránce Chelsea vstřelil první reprezentační gól a stal se v 31 letech nejstarším španělským autorem premiérové branky na EURO.

Když pak v 77. minutě zvýšil po rychlém brejku Ferran Torres, zdálo se, že Španělé zamíří v poklidu do čtvrtfinále. Jenže Chorvati v závěru zmobilizovali síly a pět minut před koncem je vrátil do hry dorážkou po skrumáži střídající Oršič. O tom, že míč přešel v nepřehledné situaci brankovou čáru, ujistila rozhodčího i branková technologie.

Foto: Stuart Franklin, Reuters

Chorvatská gólová radost.

Povzbuzení vicemistři světa pak ještě zesílili nápor a ve druhé minutě nastaveného času si na Oršičův centr naskočil další střídající hráč Pašalič a poslal zápas do prodloužení. Oršič se stal prvním střídajícím chorvatským fotbalistou, který na velkém turnaji zaznamenal branku i asistenci.

Útočník Dinama Záhřeb pak měl v prodloužení ještě další střeleckou možnost, ale přestřelil a jeho spoluhráče Kramariče brzy na to vychytal reflexivním zákrokem Simon. Branky se dočkali naopak na Španělé. Ve 100. minutě našel Olmo po centru Moratu, který ranou pod břevno nedal Livakovičovi šanci. Gólem ochromené Chorvaty dorazil pátou brankou po rychlém brejku Oyarzabal.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Míč je v chorvatské síti a Španělé slaví!

Španělé pak ještě v úvodu druhého prodloužení přežili únik Budimira, jenž těsně minul pravou tyč, a na druhý pokus si už postup pohlídali až do konce. Spolu s předchozí výhrou 5:0 nad Slovenskem se stali prvním týmem v historii ME, jenž vstřelil ve dvou po sobě jdoucích zápasech dohromady deset branek. Překonali tím dosavadní devítigólový rekord Nizozemců, kteří před 21 lety vyhráli 3:2 nad Francií a následně deklasovali 6:1 Jugoslávii.

"Tohle jsme si fakt protrpěli. Je to už nějaký čas, co se nám podařilo ve vyřazovací fázi postoupit. Teď jsme ale prolomili ledy proti vicemistrům světa. Sice není dobré, když dostanete v závěru normální hrací doby dva góly, ale v prodloužení jsme byli lepším týmem a zasloužili jsme si jít dál," řekl pro stránky UEFA Azpilicueta.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Zklamaní chorvatští fanoušci po prohře jejich fotbalistů na EURO se Španělskem.

"Soupeř byl prvních 60 minut lepší. Jakmile jsme ale začali v závěru útočit, hráli jsme lépe a vytvářeli si víc šancí. I díky tomu jsme vyrovnali a ukázali naší kvalitu a charakter. Na začátku prodloužení jsme mohli vše dokonat, ale neproměnili jsme dvě dobré šance a naopak inkasovali další dva góly, na což jsme už nezvládli reagovat," uvedl chorvatský kapitán Modrič.

"To, že jsme dali pět gólů a postoupili, znamená, že se stále zlepšujeme. Dokazuje to, že máme dobrý tým. Hráli jsme dobrý zápas a porazili jsme velmi kvalitní tým. Výkonnostně jdeme stále nahoru," dodal španělský kapitán Busquets.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Kodaň):
Chorvatsko - Španělsko 3:5 po prodloužení (3:3, 1:1)
Branky: 20. vlastní Pedri, 85. Oršič, 90.+2 Pašalič - 38. Sarabia, 57. Azpilicueta, 77. F. Torres, 100. Morata, 103. Oyarzabal. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Brozovič, Čaleta-Car (oba Chor.). Diváci: Diváci: 22 771 (omezený počet).
Chorvatsko: Livakovič - Juranovič (74. Brekalo), Vida, Čaleta-Car, Gvardiol - Modrič (114. Ivanušec), Brozovič, Kovačič (79. Budimir) - Vlašič (79. Pašalič), Petkovič (46. Kramarič), Rebič (67. Oršič). Trenér: Dalič.
Španělsko: Simón - Azpilicueta, García (71. P. Torres), Laporte, Gayá (77. Alba) - Koke (77. Ruiz), Busquets (101. Rodri), Pedri - F. Torres (88. Oyarzabal), Morata, Sarabia (71. Olmo). Trenér: Enrique.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2