Hlavní obsah

Po čtvrtstoletí zahnal kouč Angličanů bolestivé vzpomínky na neproměněnou penaltu v semifinále s Němci

Ten krátký záběr viděl snad tisíckrát. Okamžik, kdy se při penaltovém rozstřelu rozbíhal a proti německému gólmanovi Köpkemu selhal, a v šesté sérii k tomu! I před osmifinálovou partií letošního evropského šampionátu trenérovi anglické reprezentace Garethu Southgateovi nejtristnější chvíle jeho hráčské kariéry připomínali. V televizi, stejně jako na světelné tabuli ve Wembley.

Foto: Neil Hall, Reuters

Anglický reprezentant Bukayo Saka a kouč Albionu Gareth Southgate.

Článek

Viděl sám sebe, viděl brankáře Seamana, ve vzpomínkách se vracel o čtvrtstoletí zpátky k semifinálové partii s Německem na EURO ´96, kdy při rozstřelu neproměnil  v šesté sérii pokutový kop, Anglie vypadla a finále si nezahrála.

„Skutečně jsem viděl ty záběry snad tisíckrát. Změnit to nemohu, i když bych to pro své bývalé spoluhráče rád udělal. Třeba právě pro Davida Seamana, jehož zármutek jsem právě teď na velké obrazovce sledoval a znovu si ho připomínal," přiznával trenér Tří lvů, že právě díky návratu v čase byla jeho motivace porazit Němce silnější a větší.

Svedl to. Dlouhých pětapadesát let trvalo, než Angličané dokázali ve Wembley nad Němci v soutěžním zápase zvítězit.

Foto: John Sibley, Reuters

Anglický kouč Gareth Southgate a jeho německý protějšek Joachim Löw po osmifinále.

Naposledy to svedl ve finále mistrovství světa 1966 Alf Ramsey s Bobby Moorem, Bobby Charltonem či Geoffe Hurstem v sestavě, po více než půlstoletí Gareth Southgate se svým mladým týmem, v němž září autor tří šampionátových gólů Raheem Sterling, stejně jako devatenáctiletý teenager Bukayo Saka.

Gólman Jordan Pickford a kapitán Harry Kane samozřejmě také.

Pro fotbalovou Anglii jde o událost o to větší a památnější, že šlo o jubilejní třístý mezinárodní zápas, který na stadionu ve Wembley hrála.

„Minulost nezměním, vzpomínky na šampionát v roce 1996 a mou penaltu proti Němcům budou bolet pořád. Teď jsme ale nabídli našim lidem den, který si budou pamatovat určitě také hodně dlouho. A uděláme vše, abychom jim při čtvrtfinále v Římě nabídli další," bylo na Southgateovi patrné, jak moc je rád, že čtvrtstoletí staré selhání odčinil.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: