Hlavní obsah

Jeden případ covidu? Do Tokia nejedeme, hlásí z tichomořského souostroví

Tichomořský stát Samoa odřekl kvůli obavám z koronaviru start týmu vzpěračů na olympijských hrách v Tokiu. Úřady se totiž obávají zavlečení nákazy a především nových mutací viru na ostrovy. Právě vzpěrači totiž jako jediní z kvalifikovaných reprezentantů Samoy na tichomořském souostroví žijí. Ostatní sportovci, kteří dlouhodobě působí v Austrálii nebo na Novém Zélandu, mohou v Japonsku startovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Právo na účast v olympijských soutěžích si vybojovalo jedenáct sportovců ze Samoy a původně hrozilo, že pod pěti kruhy nebude smět startovat žádný z nich. Nakonec ale o hry přijde jen trojice vzpěračů, své zástupce v Tokiu bude mít země například v boxerském turnaji.

"Naprosto logiku vládního rozhodnutí chápeme, zvlášť nutnost chránit Samou před koronavirem a především jeho novými variantami, které už se šíří po celém světě," konstatoval předseda národního olympijského výboru Patrick Fepulea'i v rozhovoru pro Radio New Zealand.

Souostroví v Polynésii, kde žije zhruba 200 000 obyvatel, dosud registrovalo jediný případ nákazy koronavirem. Úřady se ale obávají rizika zavlečení nakažlivé varianty delta.

Reklama

Související témata: