Hlavní obsah

Jsme si s Dány podobní. Také nemají velké hvězdy, ale tvoří silný tým, jedna chyba rozhodne, ví Šilhavý

Baku/Praha

Moc dobře si uvědomuje, že u Kaspického moře čeká na českou reprezentaci ve čtvrtfinále úplně jiný soupeř, než jakým byli v neděli fotbalisté Nizozemska. „Dánové a my jsme si podobní týmovým projevem. Také nemají žádné velké hvězdy, ale dohromady tvoří skvělé mužstvo, o čemž ostatně svědčí desátá příčka v žebříčku FIFA,“ připomíná kouč Jaroslav Šilhavý před čtvrtfinálovou partií evropského šampionátu, která je na programu v sobotu od 18 hodin středoevropského času v ázerbájdžánském Baku.

Jsme si s Dány podobní. Bude to vyrovnané, rozhodnou maličkosti, říká Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek

Hrát se bude bez českých a s hrstkou dánských fanoušků v hledišti, daleko od Evropy, v panujícím vedru...

... a ke všemu na hodně vyschlém hřišti, které snad dají pořadatelé do pořádku.

To zní jako postesk?

Jen konstatování. Pro obě mužstva budou podmínky stejné, jak nám, tak Dánům budou fanoušci chybět, což je škoda. Zvláště když si vzpomenu na atmosféru panující v nedělní Budapešti. I tak věřím, že to bude dobrý zápas.

Na vyschlém hřišti, ve vedru, kdy teploty atakují pětatřicet stupňů.

I v Budapešti bylo velké teplo. V Baku je to podobné, i když trochu jiné. Lékaři a fyzioterapeuti ale na zdejší podmínky hráče připravují, oni sami vědí, jak důležité bude hodně pít a doplňovat tekutiny.

Foto: ScycraperCity.com

Olympijský stadion v Baku

A do toho Dánové, kterým těžko znepříjemníte život napadáním a důrazem jako Oranje v osmifinále. S čím tedy na ně?

Musíme se jim vyrovnat v nasazení, naturelu, přístupu, což dokážeme.

A dál?

Pak se přímo na hřišti projeví rozdíl v kvalitě. Půjde o vyrovnané utkání naplněné souboji, ve kterém jeden okamžik, jedna chybička můžou rozhodnout, kdo převrátí vývoj střetnutí na svou stranu. Věřím, že to budeme my, kde se dostane do vedení. Po standardní situaci, po chybě soupeře.

Foto: Kenzo Tribouillard, Reuters

Dánský gólman Kasper Schmeichel proti Walesu uzavřel svou svatyni a nepustil ani jeden gól

Soupeř ale v průběhu šampionátu už několikrát dokázal, že dokáže na údery reagovat a zvednout se. A že to byly až kruté rány, takže i proto má tolik sympatií.

Sympatie jsem nesondoval, ale třeba Andy Murray v televizi mluvil o tom, že postoupí Češi. Uvidíme, jak to bude po zápase a kdo se bude radovat.

Dánové se navíc museli vyrovnávat v dosavadním průběhu turnaje s absencí řady opor, přesto situaci zvládli. I v tom vidíte především jejich sílu?

Proto jsem mluvil, o kolektivním pojetí, jímž jsme si podobní. Scházel jim Kjaer, ze sestavy vypadl Poulsen, ale i za tyto hráče mají adekvátní náhradu. Mají silný tým s hráči formátu Schmeichela, Christensena, Poulsena a k tomu týmového ducha.

A k tomu různé varianty sestavy...

Teď skutečně volí jiný systém, než s jakým šampionát začínali, protože hrají se třemi obránci. Oni jsou ale skutečně schopni měnit rozestavení i v průběhu utkání. Hráče jsme na to upozorňovali u videa i při tréninku a doufám, že to pochopili.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Jan Bořil a Jaroslav Šilhavý během tréninku.

To se asi neusíná moc dobře.

Jako před každým zápasem. Nezáleží na mně, ale na hráčích, jak se vyspí.

A také na jejich zdravotním stavu.

Uvidíme před utkáním. Darida už absolvoval celý trénink, ale zatím nejsme rozhodnuti na sto procent, kdo nastoupí. Uvidíme, jak se bude cítit, musíme vyřešit i několik dalších otazníků. I třeba rozhodování mezi Bořilem a Kadeřábkem je pro nás téma. Věřím ale, že se rozhodneme správně a že naše rozhodnutí nenaruší touhu hráčů pokračovat ve výkonech, jaký předvedli proti Nizozemsku.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama