Hlavní obsah

Bitvy hvězd slibují nevídaná představení! Brutální časy, smeká český rekordman

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

Smršť mužských běžeckých světových rekordů neustál ani ten nejstarší. Když Kevin Young zaběhl v roce 1992 na olympiádě v Barceloně 400 m překážek za 46,78 s, do narození Karstena Warholma zbývaly čtyři roky. Ve čtvrtek v Oslu Nor převzal vládu výkonem 46,70 s a podle mnohých expertů včetně českého rekordmana Jiřího Mužíka tento čas rozhodně nevydrží v tabulkách dalších 29 let...

Foto: Fredrik Hagen, ČTK/AP

Vikingská oslava světového rekordu Karstena Warholma.

Článek

„Mám ještě na lepší čas,“ ujišťuje Seveřan. „Pamatuju, jak vládl překážkám Felix Sánchez. Čtyři roky neporažený, kam přijel, tam vyhrál. A teď Warholm je ještě o třídu jinde. Bílý kluk z Norska, strašně rychlý s výborným rytmem,“ smeká Mužík.

Warholm si vybírá vnější dráhy. „Já osmou nesnášel, potřeboval jsem někoho před sebou. On teď měl sedmičku, tak aspoň chvíli běžel za někým, ale je schopný běžet super čas i bez soupeřů a diváků. Navíc běhá úsporně, všechny překážky na jednu nohu, levou švihovku a pravou přetahovku, tak může být v zatáčce blíž čáře,“ oceňuje Mužík.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karsten Warholm (@kwarholm)

„A byla to jeho první čtvrtka překážek sezony, já věděl, že po ní jsem schopný běžet i o sekundu rychleji,“ líčí.

Překonání rekordu bylo otázkou času, Warholm se mu blížil, jenže minulý týden na mistrovství USA za Youngem o pět setin zaostal Rai Benjamin. A právě jejich souboj může ještě vyšponovat rekordní čas. Nakonec k němu nedojde 9. července v Monaku, neboť Benjamin změnil svůj závodní plán, ale až v olympijském Tokiu.

„Četl jsem různé úvahy, že reálných je 46,30 až 46,50, to jsou úplně brutální časy, vždyť už teď by Warholm běhal vyrovnaně překážky s našima nejlepšíma klukama na hladké čtvrtce. Pak za ním běžel dos Santos jihoamerický rekord 47,38 a vypadalo to, jak za ním vlaje,“ říká český rekordman a vicemistr Evropy z roku 2002.

Reklama