Hlavní obsah

Češi? To jako vážně? Kanada rozdýchává basketbalový šok

Měla to být čistá prácička. Osm kanadských hráčů z NBA se v semifinále olympijské kvalifikace chystalo zacvičit s týmem, který ve skupině neměl na Turky a jen o bod udolal Uruguay. Jenomže Tomáš Satoranský a spol. odehráli bez přehánění jeden z nejlepších duelů v celé historii českého basketbalu.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Kanaďan Luguentz Dort (vpravo) se snaží zastavit Tomáše Satoranského.

Článek

A taky jeden z nejdramatičtějších. Koncovka byla vyloženě zralá aspoň na změření tlaku. Češi v poslední minutě základní hrací doby přišli o desetibodový náskok. Ale nepropadli se do deprese, odehráli výborné prodloužení a Satoranský necelé dvě vteřiny před koncem vykutal šťastnou vítěznou střelu o desku přes elitního obranáře Luguentze Dorta - 103:101!

Po šestém místě z mistrovství světa v Číně 2019 nejsou Češi považováni za nějaké nazdárky. Kanadská síla v domácím prostředí ve Victorii ale byla nezpochybnitelná, i když jejich největší hvězda, denverský mazlík Jamal Murray, nereprezentoval.

Už jen ze jmen v základní pětce se však expertům, a možná i soupeřům, protáčely panenky: Andrew Wiggins (Golden State), Cory Joseph (Detroit), RJ Barrett (NY Knicks), Trey Lyles (San Antonio), Dwight Powell (Dallas). A na lavičce kouč Nick Nurse, který v roce 2019 vedl Toronto k zámořskému titulu.

Ale i s jediným hráčem z NBA se dá hrát velké divadlo. Rozehrávač Chicaga Satoranský má sice za sebou rozporuplnou sezonu, ale také disponuje vzácným darem strhnout zbytek týmu.

Sedmatřicetiletý Blake Schilb, který proti Uruguayi působil jako nominační omyl, nastřílel sedm trojek a celkem 31 bodů!!!

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín (vlevo) a Kanaďan Andrew Nicholson.

„Když jsem ho vzal do týmu, lidi to nechápali, ale já mu věřil," řekl na tiskovce reprezentační kouč Ronen Ginzburg.

Chlapík z Illinois s českým občanstvím, který nikdy nedosáhl na NBA, teď zničil olympijský sen řady kanadských hráčů z nejlepší ligy planety.

Životní duel sehrál i pivot Ondřej Balvín, který ke 14 bodům a 19 doskočeným míčům přidal i pět bloků. Ostatně Češi na doskoku dominovali celkovým poměrem 52:39.

„Jsem za všechny kluky strašně zklamaný. Když makáte tak tvrdě jako my, tak si zasloužíte být odměněni," tvrdil kanadský kouč Nurse.

Po prvotním šoku to ale v Kanadě schytává ze všech stran. „Češi? To jako vážně? Nejlíp by udělali, kdyby kanadský nároďák rozpustili," píšou fanoušci.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín.

Umírněnější ohlasy připomínají větší sehranost Ginzburgova výběru, skvělou komunikaci na hřišti, ale také odlišné posuzování faulů. Kanaďané v čele s Nursem hodně prskali, když Lyles způsobil loktem Balvínovi krvavé zranění hlavy a byl mu odpískán nesportovní faul. Peterka pak tři minuty před koncem ze šestek navýšil náskok na devítibodový a Češi navíc vyhazovali ze strany.

„Díval jsem se na záznam a neviděl jsem tam nic nepřirozeného. Jen dva hráče, kteří šli tvrdě po míči," nechápal Nurse. Když Lyles v závěru prodloužení netrefil otevřenou střelu, jeho spoluhráč Barrett začal ještě poštěkávat na sudí.

Zatímco Češi si o olympiádu zahrají v noci na pondělí v přímém souboji s Řeckem, kanadští basketbalisté se budou teprve probírat ze sobotní kocoviny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: